Ce alegem: costurile cu mâncarea și întreținerea sau vacanța? Câte familii îsi permit un concediu mai mare de o săptămână
Domnul Ionescu nu va pleca anul acesta în Grecia, deși visase să-și servească micul dejun și berea de seară la o tavernă de la malul mării. „Sunt și incendii, e canicula asta care te doboară…poate mergem 3-4 zile prin septembrie…”, i-a spus el doamnei Ionescu și copiilor. Deși nu incendiile și canicula, ci mai degrabă facturile, rata la bancă și costul vieții îl fac pe domnul Ionescu să pună pe „hold” concediul.
Cu doi copii mici și „aproape” proprietarul unui apartament cu trei camere cumpărat pe credit, Ioneștii au acum alte priorități decât să se distreze în concediu: cheltuielile cu copii, ratele la bancă, plus cheltuielile cu mâncarea și întreținerea nu le mai lasă aproape nimic în buzunar.
Ceea ce nu știe domnul Ionescu este că face parte din cele circa 60% de familii de români care nu-și permit un concediu în afara casei. Cum Statistica română a numărat 7,5 milioane de gospodării, asta înseamnă circa 4,5 milioane de familii care nu-și permit mai mult de o săptămână de concediu anual.
Ceea ce nu știau ei este că România rămâne țara cu cei mai mulți locuitori care nu-și permit mai mult de o săptămână de vacanță, potrivit datelor transmise recent de Oficiul de Statistică al UE- Eurostat.
La polul opus, cei care își permit să-și ia o vacanță de o săptămână fără mari eforturi, se află suedezii și locuitorii Luxemburgului.
Circa 80% dintre români spun că anul acesta numărul de zile de concediu nu va depăși durata unei săptămâni, potrivit unui sondaj pe această temă. România rămâne țara cu cei mai mulți locuitori care nu-și permit mai mult de o săptămână de vacanță, potrivit datelor transmise recent de Oficiul de Statistică al UE- Eurostat.
În cazul familiilor formate dintr-un singur părinte cu un copil imposibilitatea asigurării unui concediu mai mare de o săptămână este invocată de peste 70% dintre respondenți, în vreme ce media națională este de 60%, dublu față de cetățeanul obișnuit din UE.
Argumentele, așa cum spuneam, țin de creșterea costului vieții: costurile cu întreținerea locuinței au crescut consistent astfel încât ponderea costurilor asociate locuinței au urcat la 20% din venit, nivel nemaiatins din 2018. O familie din 5 a înregistrat restanțe la plata întreținerii, arată o anchetă desfășurată de INS. În cazul șomerilor, ponderea celor cu restanțe depășește 45%
Cheltuielile cu mâncarea au crescut și ele pe fondul unei inflații printre cele mai mari din UE
Circa 38% dintre cei care au răspuns sondajului susțin că vor merge doar 3 – 4 zile anul acesta în vacanță, circa 40% spun că au ales să petreacă 7 zile de vacanță, aproximativ 12% vor pleca 10 zile iar puțin peste 6% vor petrece 14 zile sau chiar mai mult în vacanță.
Când vine vorba despre bugetul alocat anul acesta pentru vacanță – aproximativ 10% dintre respondenți au menționat că vor aloca sub 1.000 lei, aproape 26% au răspuns între 1.000 – 3.000 lei, 21% vor aloca între 3.000 – 6.000 lei, circa 14% și-au programat între 6.000 – 10.000 lei iar peste 7% intenționează să cheltuiască peste 10.000 lei.
La întrebarea – Unde îți vei petrece vacanța anul acesta? – peste 32% dintre respondenți au răspuns – în România, la mare, circa 27% au răspuns în România, la munte iar aproape 7% își vor petrece vacanța la rude/la țară.
Prudența poate fi un alt argument pentru care unii privesc ca pe un capriciu un concediu cu durata de două săptămâni, cu atât mai mult cu cât suntem a doua țară în uropa ai căror cetățeni nu pot face față financiar unei cheltuieli neașteptate.