Sari direct la conținut

„Ce faci, păpușă?”. Cum explică Piedone apelativul cu care i s-a adresat unei adolescente gravide dintr-un centru social

HotNews.ro
Cristian Popescu Piedone, Foto: AGERPRES
Cristian Popescu Piedone, Foto: AGERPRES

Primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, nu vede nimic nepotrivit în faptul că i s-a adresat unei adolescente gravide dintr-un centru social întrebând-o „ce faci, păpușă?”.

Într-o intervenție la Digi 24, Piedone a susținut, marți, că i s-a adresat fetei cu apelativul „păpușă” pentru că așa le spune și nepoatelor sale.

La remarca moderatoarei că se afla în acel centru social în calitate de primar, nu de bunic, Cristian Popescu Piedone a susținut: „Da, în calitate de primar, bunicul acelor insituționalizați”.

Întrebat dacă consideră că a greșit cu ceva, primarul Sectorului 5 a răspuns: „Nu”.

Mai mult, imaginea fetei de 15 ani, care era însărcinată, a apărut pe pagina de Facebook a primarului fără ca identitatea acesteia să fie protejată.

Piedone susține că cel care a postat imaginile pe Facebook fără a blura imaginile va fi sancționat:

  • „Mi-a zis să nu o filmez, i-am zis: „ce faci, păpușă?”, am apelat-o cu apelativul păpușă, nicidecum să o jignesc, păpușă le zic nepoatelor mele. Probabil la montaj cel care a montat a uitat să blureze. Își va primi sancțiunea pentru neblurare”.

USR a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului

Deputatul USR Oana Ţoiu a sesizat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) privind înregistrarea video în care primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, se adresează într-un limbaj nepotrivit adolescentei.

  • „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului este instituţia care trebuie să semnaleze derapaje de acest gen, având printre atribuţii respectarea drepturilor copilului, inclusiv dreptul la demnitate şi dreptul la utilizarea propriei imagini.
  • Or, după cum s-a văzut în înregistrare şi chiar şi primarul Popescu Piedone a recunoscut, mama minoră nu dorea să fie filmată şi nici să-i fie folosită imaginea.
  • ANPDCA poate dispune ştergerea înregistrării din mediul online şi poate aplica o sancţiune, care chiar dacă nu va avea efect asupra primarului Sectorului 5 în mod individual, va stabili o normă de comportament pentru alţi politicieni”, a afirmat Oana Ţoiu, membră în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, conform unui comunicat de presă transmis marţi de USR.

Potrivit sursei citate, Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, semnată şi de România şi ratificată prin Legea 18/1990, prevede că niciun copil nu va face obiectul ingerinţelor arbitrare sau ilegale în viaţa sa personală, familia sa, domiciliul sau corespondenţa sa şi nici al unor atacuri ilegale la onoarea şi reputaţia sa. ANPDCA este instituţia din statul român care trebuie să monitorizeze respectarea principiilor şi drepturilor stabilite prin Convenţie.

De asemenea, Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului stabileşte că orice copil are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale şi interzice orice acţiune de natură să afecteze acest drept.

Deputatul USR a cerut ANPDCA să dispună, de urgenţă, ştergerea înregistrării care aduce atingere demnităţii minorei şi reputaţiei acesteia.

În plus, Oana Ţoiu a solicitat ANPDCA informaţii privind numărul mamelor minore din Bucureşti, numărul mamelor minore din Bucureşti înscrise într-o formă de învăţământ, măsurile de prevenire a sarcinii la minore implementate în cadrul serviciilor de protecţie, rezidenţiale şi nerezidenţiale, conform datelor existente la nivelul ANPDCA, măsurile de sprijin al mamelor minore în şcolarizare – inclusiv disponibilitatea centrelor rezidenţiale de a pune la dispoziţie echipamente pentru şcoala hibrid, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei – în curs de implementare de către ANPDCA pentru anul şcolar 2023-2024.

„Ce faci, păpușă?”

Reamintim că edilul sectorului 5, recent eliberat din închisoare după ce a fost achitat în dosarul Colectiv, a mers vineri într-un control la Centrul de primire în regim de urgență „Cireșarii II”, postând imagini cu o adolescentă de 15 ani, despre care spunea că este însărcinată.

Centrul FILIA, o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor, l-a criticat pe Cristian Popescu Piedone, după ce acesta a postat imagini video de la vizita făcută la centrul social, unde edilul a avut un comportament nepotrivit față de o minoră și de angajate.

FILIA a semnalat derapajul făcut de Piedone prin mai multe aspecte surprinse în clipul video postat pe pagina sa. HotNews.ro a decis să nu publice imaginile postate de Piedone, în care fețele minorilor nu sunt blurate.

Clipul începe cu mai mulți minori din centru care îl îmbrățișează pe Piedone, apoi el intră în clădire unde se întâlnește cu angajate, dar și cu o copilă de 15 ani.

  • „Ce faci, păpușă? Tu ești aici în centru? Și ești gravidă? E gravidă? Câți ani are? Păi și cum a rămas gravidă?”, spune Piedone.

Centrul FILIA subliniază că primarul Sectorului 5 s-a adresat nepotrivit fetei și, deși se observă clar în imagini că fata nu și-a dat acordul să fie filmată și chiar se ascunde, Piedone postează totuși imaginile în care se vede clar fața fetei.

Presshub.ro a scris luni că minora gravidă a născut prematur a doua zi după întâlnirea cu edilul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro