Sari direct la conținut

Ce îi sperie cel mai mult pe români când vine vorba de viitorul lor financiar?

Smile Media
Dan Popovici, membru Consiliul Director AAF, Foto: AAF
Dan Popovici, membru Consiliul Director AAF, Foto: AAF

​Primul răspuns care îmi vine în minte la întrebarea ”ce îi sperie cel mai mult pe români când vine vorba de viitorul financiar este simplu ”Nu îi sperie nimic, foarte mulți se comportă ca și când viitorul este luminos și nu ar trebui să își facă nici un fel de griji în privința viitorului lor financiar, apropiat sau îndepărtat”. Analizând însă statisticile care indică România drept codașă în Europa când vorbim de educație financiară și datele care arată că avem puțin peste 400 de mii de români care au ales să economisească inteligent veniturile suplimentare, îmi dau seama că realitatea este de fapt alta: nivelul de conștientizare a importanței economisirii este unul relativ scăzut, mai ales în ceea ce privește românii cu vârsta sub 35 de ani.

Sunt puțini cei care, încă de la începutul carierei profesionale, își pun problema constituirii un fond de rezervă echivalent a 4 – 6 salarii lunare, care să îi ajute să treacă mai ușor financiar vorbind monmente sau perioade dificile, inerene de-a lungul celor peste 30 de ani de activitate. La fel, puțini sunt cei care, fie și după constituirea acestui fond, merg mai departe si pornesc pe calea economisirii regulate, pe termen lung.

Din păcate cei mai mulți dintre români, tineri dar nu numai nu realizează cu adevărat că trebuie să se pregătească din timp pentru evenimente neașteptate, când veniturile pot să scădea dramatic sau chiar dispărea complet, pentru un timp. De asemenea, foarte puțini realizează cât de mare este șocul financiar la momentul pensionării când veniturile lunare se pot reduce cu peste 50%, iar estimările și previziunile pentru anii viitori nu sunt deloc optimiste în această privință.

Da, este greu să te gândești la tine și la viața ta de peste 30 – 35 de ani când sunt atâtea tentații în prezent. Este greu să faci planuri de pensie când abia ți-ai început cariera iar nevoile imediate par să primeze. Mai mult decât atât, trebuie spus că există, pe de o parte, o întreagă serie de preconcepții și prejudecăți iar pe de alta parte o așteptare la nivelul societății românești ca statul să aibă grijă de tine la momentul retragerii din activitate. Din păcate, acest lucru nu se va întâmpla decat într-o oarecare măsură.

Mergând mai departe și vorbind despre ce îi sperie pe români când vine vorba de viitorul lor financiar ar trebui spus că în general românilor nu le este frică de inflație! De unde acestă afirmație? Pentru că cei mai mulți bani economisiți stau în bănci, în depozite bancare și în conturi curente. În general, acestea sunt remunerate cu dobânzi foarte mici, de foarte multe ori sub nivelul inflației. Astfel, putem vorbi de dobânzi real negative la care sunt plasate economiile celor mai mulți dintre români.

Simțim efectele inflației în fiecare zi, când mergem la magazin sau la piață și vedem că lucrurile s-au scumpit. Puțini se gândesc însă că și economiile lor sunt afectate de inflație. Faptul că cei 100 de lei economisiți astăzi și remunerați cu o dobânda foarte mică nu vor mai putea cumpăra același produs mâine se datorează inflației. Iar soluția de a-ți proteja economiile este să găsești acele instrumente financiare care te protejează de riscul de depreciere a valorii banilor, să alegi acele instrumente capabile să îți aducă un câștig mai mare decat rata inflației.

Pentru a înțelege însă importanța economisirii, a unei proiecții a propriului viitor și a constituirii unui fond de rezervă dar și pentru a găsi soluții de protectie împotriva inflației, fiecare român ar trebui să fie conștient de toate acestea și dispus să asculte și să citească ceea ce spun specialiștii în piețele financiare.

Așa cum îți duci mașina la un mecanic auto pentru reparații, așa cum mergi la un doctor pentru consult de specialitate și tratament adecvat, tot la fel ar trebui să apelezi și la sfaturile unui specialist în piețele financiare în ceea ce privește administrarea propriilor bani.

Din păcate, așa cum sunt mulți români care aleg să-și trateze afecțiunile informându-se ”de pe net” sau încă mai umblă singuri la motorul de la mașină, tot astfel sunt mulți români care știu ei mai bine cum să-și administreze banii.

Cred că ar trebui să depășim acest obicei și ar trebui să apelăm la serviciile unui specialist, indiferent dacă vorbim de medici, ingineri sau instalatori și să înțelegem că în privința administrării banilor trebuie să apelăm la un specialist și să înțelegem că este foarte important să avem un plan pe termen lung.

Trebuie să înțelegem că odată avut acest plan care ține de obiectivele proprii, de orizontul de timp pe care îl alege și nu în cele din urmă de apetitul de risc al fiecăruia, oamenii trebuie să rămână consecvenți.

Istoria ne-a demonstrat că pe termen mediu și lung există instrumente financiare la dispoziție pentru a “bate inflația” iar piețele de capital oferă aceste instrumente, indiferent dacă vorbim de acțiuni sau fonduri de investiții.

În opinia mea, investițiile imobiliare sunt la fel de riscante ca și o investiție directă în acțiuni. Și să nu uităm că o casă costă câteva zeci de mii de euro în timp ce un plasament într-un fond de investiții se poate face cu orice sumă mai mare de 50 de lei.

Pentru a depasi acesta teama a romanilor de “misterele pietei de capital” si de “pericolele ascunse” ale instrumentelor de investitii pe termen lung asa cum pot fi “fondurile de investitii”, ar trebui înțelese câteva idei importante:

• Dacă ai un orizont de timp lung ceea ce astăzi poate părea o scădere/pierdere irecuperabilă, peste un timp, ea nu mai reprezintă decât o oportunitate fructificată sau nu, de a cumpăra mai ieftin.

• Acțiunile (fondurile de investiții cu componența de acțiuni) sunt pe termen mediu și lung cel mai bun instrument de protecție împotriva inflației;

• Volatilitatea te poate afecta în mod negativ doar dacă portofoliul tău nu este construit în funcție de orizontul tău de timp.

• Diversificarea este cea mai simplă metodă de reducere a volatilității.

• Investițiile recurente, automate sunt cea mai bună metodă de economisire/investiție pe termen lung. Acestea transformă volatilitatea din dușman, în aliatul tău, permițând să achiziționezi active la prețuri mai mici;

• Pe termen mediu și lung fondurile de investiții îți aduc randamente superioare instrumentelor clasice de economisire;

• Indiferent de profilul tău de risc și de orizontul tău de timp există întotdeauna un fond de investiții care să fie potrivit pentru tine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro