Ce înseamnă pentru Gaza și Cisiordania schimbarea guvernului din Israel? Palestinienii spun că nu înseamnă nimic
- Redactia Hotnews
Palestinienii din teritoriile ocupate, Cisiordania și Gaza, au spus joi că schimbarea guvernului israelian nu înseamnă în mare parte schimbare, subliniind că liderul naționalist care urmează să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu va urma probabil aceeași agendă de dreapta, relatează Reuters.
Naftali Bennett, care a deţinut funcţia de director general al Consiliului „Yesha”, organizaţia locuitorilor israelieni aşezaţi în Cisiordania, va fi noul lider al Israelului în cadrul unei coaliții la care s-a ajuns miercuri.
”Nu există nicio diferență între un lider israelian și altul”, a spus Ahmed Rezik, în vârstă de 29 de ani, lucrător guvernamental în Gaza.
„Sunt buni sau răi pentru națiunea lor. Și când vine vorba de noi, toți sunt răi și toți refuză să le dea palestinienilor drepturile și pământul lor”.
Bassem Al-Salhi, un reprezentant al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), a declarat că Bennett nu este mai puțin extremist decât Netanyahu.
Hamas, grupul islamist care controlează Fâșia Gaza, a declarat că nu are nicio importanță cine guvernează Israelul.
„Palestinienii au văzut zeci de guverne israeliene de-a lungul istoriei, de dreapta, de stânga, de centru, așa cum spune ei că e. Dar toți au fost ostili când vine vorba de drepturile poporului nostru palestinian și toți au avut politici ostile de expansiune”, a spus purtătorul de cuvânt Hazem Qassem.
În ceea ce ar fi o premieră în Israel, o coaliție de guvernare ar include un partid islamist ales de membrii minorității arabe care reprezintă 21% din populația Israelului, care sunt palestinieni după cultură și moștenire și israelieni prin cetățenie.
Liderul său, Mansour Abbas, a declarat că acordul de coaliție va aduce peste 53 de miliarde de sicli (16 miliarde de dolari) pentru îmbunătățirea infrastructurii și combaterea criminalității violente în orașele arabe.
Dar el a fost criticat în Cisiordania și Gaza pentru că s-a alăturat celor pe care îi consideră inamici.
„Este un trădător. Ce va face atunci când îi vor cere să voteze pentru lansarea unui nou război împotriva Gaza?” a spus Badri Karam, 21 de ani, în Gaza.
„Va accepta, luând parte la uciderea palestinienilor?”
Israelul se apropie de sfârșitul unei ere, joi, după formarea în ultimul minut a unei coaliții pestrițe care ar putea, în zilele următoare, să-l scoată de la putere pe Benjamin Netanyahu, care are funcția de prim-ministru de 12 ani.
Această coaliție fără precedent este formată din opt partide – două de stânga, două de centru, trei de dreapta și o formațiune arabă.