Sari direct la conținut

Ce spun americanii de la NuScale după ce Nuclearelectrica a aprobat studii de minimum 153 milioane dolari pentru mini-reactoarele de la Doicești: „Avem acord generator de venituri”

HotNews.ro
Pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești ar putea fi ridicate primele mini reactoare Nuscale din lume, Foto: Nuclearelectrica
Pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești ar putea fi ridicate primele mini reactoare Nuscale din lume, Foto: Nuclearelectrica

NuScale Power „a încheiat un acord generator de venituri cu RoPower privind continuarea proiectului Doicești FEED Faza 2”, arată dezvoltatorul american de mini-reactoare nucleare NuScale într-un raport public privind rezultatele pe al doilea trimestru al anului. Precizarea este făcută în contextul în care pentru al doilea trimestru, compania a raportat venituri de 1 milion de dolari și o pierdere netă de 74,4 milioane dolari.

În aceeași perioadă a anului trecut, compania a raportat venituri de 5,8 milioane dolari și o pierdere netă de 29,7 milioane dolari.

Reamintim că acționarii Nuclearelectrica au decis, la mijlocul lunii iulie, continuarea proiectului privind construirea mini-reactoarelor americane NuScale la Doicești. Punctele aprobate în ultima ședința a acționarilor Nuclearelectrica pun bazele încheierii unui contract estimat la 156 milioane dolari pentru întocmirea de studii legate de proiectul NuScale.

Banii necesari continuării proiectului ar putea fi asigurați dintr-un împrumut de 243 milioane dolari către compania de proiect RoPower.

NuScale: Anticipăm venituri suplimentare

„Compania a încheiat un acord generator de venituri cu RoPower privind continuarea proiectului Doicești FEED Faza 2. În următoarele 12 luni, anticipăm venituri suplimentare de la Fluor Corporation în ceea ce privește contribuțiile noastre continue la acest proiect”, se arată în raportul dezvoltatorului american.

Pe 19 iulie, acționarii Nuclearelectrica au aprobat încheierea contractelor FEED Faza 2 Offshore și Onshore (n.red. a doua fază a studiului de proiectare și inginerie).

Acesta include și elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul va fi efectuat de companiile americane Fluor, principal contractor, și NuScale, în calitate de subcontractor. Procedurile vor dura până la 15 luni.

„Contravaloarea serviciilor prestate de Fluor va fi stabilita în funcție de numărul de ore de activitate efectuate în derularea contractului și în funcție de costurile suportate efectiv de prestator”, se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Valoarea estimată a serviciilor din Contractul FEED Faza 2 este de 156,3 milioane dolari, potrivit Nuclearelectrica. Compania precizează că valoarea poate fi majorată, în baza costurilor implicate și a orelor de munca efectiv prestate.

Beneficiarul serviciilor este compania de proiect RoPower Nuclear.

Corporația americană Fluor Corporation este uriașă, fiind listată la bursa din New York și având o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde dolari pe an. Este o multinațională de inginerie și construcții cu sediul în Irving, Texas. Însă, contractul va fi semnat cu o filială românească.

Un document al Nuclearelectrica arată că activitățile FEED Faza 2 se vor concretiza inclusiv prin încheierea unui contract între RoPower și Fluor Transworld Services Sucursala Bucuresti, entitate cu sediul social în România. Unele servicii FEED Faza 2 vor fi subcontractante unor persoane juridice române.

Nuclearelectrica va putea acorda un împrumut de 243 milioane dolari

Încă un punct important aprobat de acționarii Nuclearelectrica este acordarea unui împrumut de 243 milioane dolari către compania de proiect RoPower. Nuclearelectrica a mai acordat împrumuturi către RoPower, însă valoarea acestora era semnificativ mai mică.

Acest împrumut a ridicat mari semne de întrebare, fiind motivul principal pentru care Ministerul Energiei nu a mai dorit să voteze în aprilie punctele de pe ordinea de zi, a explicat atunci o sursă din Ministerul Energiei, pentru HotNews.ro.

În urma deciziei de vineri, sumele utilizate de catre RoPower din plafonul de finanțare vor putea face obiectul unei conversii în acțiuni, la o viitoare majorare de capital a companiei, se arată într-un document al Nuclearelectrica. Vor putea fi atrași și alți acționari la RoPower.

Ceea ce au aprobat acționarii acum este o actualizare a contractului inițial de împrumut, încheiat în august 2023, care prevedea suma de 8,9 milioane dolari. Acum, crește, printr-un al treilea act adițional, la suma de 243 milioane dolari.

Compania de proiect invocă nevoia de a finanța faza a doua a studiului de proiectare și inginerie (FEED 2).

„Imprumutul acordat de SNN catre RoPower Nuclear va fi garantat prin instituirea unei ipoteci mobiliare asupra tuturor drepturilor de proprietate intelectuala dobandite sau care urmeaza a fi dobandite de Debitorul Ipotecar in temeiul Contractului FEED Faza 2, precum si asupra tuturor livrabilelor furnizate de Fluor in care aceste drepturi de proprietate intelectuala sunt incorporate, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor partilor”, mai arată documentul Nuclearelectrica.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas, fiind înființată în septembrie 2022. Nova Power & Gas are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze. Nova Power & Gas este proprietarul amplasamentului de la Doicești.

Nova Power & Gas este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).

INTERVIURILE HotNews.ro