Sari direct la conținut

Proiectul mini-reactoarelor americane de la Doicești a fost deblocat / Urmează elaborarea unor studii estimate la minimum 153 milioane dolari

HotNews.ro
Pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești ar putea fi ridicate primele mini reactoare Nuscale din lume, Foto: Nuclearelectrica
Pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești ar putea fi ridicate primele mini reactoare Nuscale din lume, Foto: Nuclearelectrica

După un blocaj de trei luni, statul român, în calitate de acționar Nuclearelectrica, a decis vineri continuarea proiectului privind construirea mini-reactoarelor americane NuScale la Doicești. Punctele aprobate vineri, în ședința acționarilor Nuclearelectrica, pun bazele încheierii unui contract estimat la 156 milioane dolari pentru întocmirea de studii legate de proiectul NuScale. Banii necesari continuării proiectului ar putea fi asigurați dintr-un împrumut de 243 milioane dolari către compania de proiect RoPower.

Punctele votate în ședința AGA, care vizează continuarea proiectului, s-au mai aflat pe ordinea de zi a ședinței AGA din 17 aprilie.

Atunci, Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, a decis să se abțină de la vot, fără a explica exact motivele. În lipsa unui vot, proiectul a fost blocat.

Ultimele estimări arată că reactoarele ar trebui construite până la finalul acestui deceniu.

Contract estimat la 153 milioane de dolari cu firme americane

Primul punct legat de mini-reactoarele americane este continuarea proiectului în baza documentației tip studiu de prefezabilitate.

Studiul de prefezabilitate a fost elaborat cu personal intern al Nuclearelectrica, cu o contribuție a RATEN- CITON.

Nuclearelectrica a decis să ofere posibilitatea tuturor acționarilor, dreptul de a avea acces la informații suficiente legate de această documentație.

Condițiile sunt să aibă calitatea de acționar la data de referință de 05.07.2024 și să emită o cerere însoțită de Acordul de confidențialitate.

Un alt punct este aprobarea încheierii contractelor FEED Faza 2 Offshore și Onshore (n.red. a doua fază a studiului de proiectare și inginerie).

Acesta include și elaborarea studiului de fezabilitate. Studiul va fi efectuat de companiile americane Fluor, principal contractor, și NuScale, în calitate de subcontractor. Procedurile vor dura până la 15 luni.

„Contravaloarea serviciilor prestate de Fluor va fi stabilita în funcție de numărul de ore de activitate efectuate în derularea contractului și în funcție de costurile suportate efectiv de prestator”, se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Valoarea estimată a serviciilor din Contractul FEED Faza 2 este de 156,3 milioane dolari, potrivit Nuclearelectrica. Compania precizează că valoarea poate fi majorată, în baza costurilor implicate și a orelor de munca efectiv prestate.

Beneficiarul serviciilor este compania de proiect RoPower Nuclear.

Corporația americană Fluor Corporation este uriașă, fiind listată la bursa din New York și având o cifră de afaceri de aproximativ 15 miliarde dolari pe an. Este o multinațională de inginerie și construcții cu sediul în Irving, Texas. Însă, contractul va fi semnat cu o filială românească.

Un document al Nuclearelectrica arată că activitățile FEED Faza 2 se vor concretiza inclusiv prin încheierea unui contract între RoPower și Fluor Transworld Services Sucursala Bucuresti, entitate cu sediul social în România. Unele servicii FEED Faza 2 vor fi subcontractante unor persoane juridice române.

Nuclearelectrica va putea acorda un împrumut de 243 milioane dolari către compania de proiect

Încă un punct important aprobat este acordarea unui împrumut de 243 milioane dolari către compania de proiect RoPower. Nuclearelectrica a mai acordat împrumuturi către RoPower, însă valoarea acestora era semnificativ mai mică.

Acest împrumut a ridicat mari semne de întrebare, fiind motivul principal pentru care Ministerul Energiei nu a mai dorit să voteze în aprilie punctele de pe ordinea de zi, a explicat atunci o sursă din Ministerul Energiei, pentru HotNews.ro.

În urma deciziei de vineri, sumele utilizate de catre RoPower din plafonul de finanțare vor putea face obiectul unei conversii în acțiuni, la o viitoare majorare de capital a companiei, se arată într-un document al Nuclearelectrica. Vor putea fi atrași și alți acționari la RoPower.

Ceea ce au aprobat acționarii acum este o actualizare a contractul inițial de împrumut, încheiat în august 2023, care prevedea suma de 8,9 milioane dolari. Acum, crește, printr-un al treilea act adițional, la suma de 243 milioane dolari.

Compania de proiect invocă nevoia de a finanța faza a doua a studiului de proiectare și inginerie (FEED 2).

„Imprumutul acordat de SNN catre RoPower Nuclear va fi garantat prin instituirea unei ipoteci mobiliare asupra tuturor drepturilor de proprietate intelectuala dobandite sau care urmeaza a fi dobandite de Debitorul Ipotecar in temeiul Contractului FEED Faza 2, precum si asupra tuturor livrabilelor furnizate de Fluor in care aceste drepturi de proprietate intelectuala sunt incorporate, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor partilor”, mai arată documentul Nuclearelectrica.

Compania de proiect RoPower Nuclear SA este deținută în cote egale de Nuclearelectrica SA și firma privată Nova Power & Gas, fiind înființată în septembrie 2022. Nova Power & Gas are ca principal domeniu de activitate furnizarea de gaze. Nova Power & Gas este proprietarul amplasamentului de la Doicești.

Nova Power & Gas este deținută de E-Infra, controlată de frații Simion Mureșan (30%) și Teofil Mureșan (40%) și omul de afaceri Marian Pantazescu (30%).

Câți bani s-au cheltuit pe proiectul NuScale

La începutul anului 2021, Nuclearelectrica a primit 1,2 milioane de dolari de la Agenția pentru Comerț a SUA (USTDA), pentru identificarea și evaluarea potențialelor amplasamente pentru reactoarele modulare mici. În 2022 a fost selectat amplasamentul fostei centrale termice de la Doicești, județul Dâmbovița, deținut de Nova Power.

Pe 27 iunie 2022, președintele american Joe Biden anunța alocarea unui grant în valoare de 14 milioane de dolari pentru Etapa Preliminară a Studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din Romania.

Pe 27 septembrie 2022, Nuclearelectrica SA și Nova Power & Gas SRL au lansat asocierea public-privată RoPower Nuclear SA. Această asociere urma să deruleze proiectul cu cei de la NuScale.

Pe 4 ianuarie 2023, NuScale Power, LLC (NuScale) și RoPower au semnat contractul pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), faza 1. Practic, e vorba despre un studiu de prefezabilitate pentru estimarea calendarului și costurilor specifice proiectului.

Pe 5 iulie 2023, DS Private Equity a semnat Acordul de tip Term sheet cu Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, cu intenția de a investi 75 milioane de Euro pentru dezvoltarea studiului FEED.

În august 2023, RoPower Nuclear SA a încheiat un contract de împrumut cu Nuclearelectrica pentru echivalentul în euro a sumei de 8,9 milioane dolari, din care, pana la 31 decembrie 2023, s-a tras suma de 4,5 milioane USD.

Împrumutul a fost acordat cu scopul finanțării activităților de asistență tehnică referitoare la SMR Front End Engineering and Design (FEED), Faza 1, potrivit rapoartelor Nuclearelectrica.

În 2024, a fost încheiat un act adițional la contractul de împrumut din 2023, prin care s-a aprobat majorarea plafonului de finanțare până la suma de 22 milioane dolari. Soldul împrumutului la 31 martie 2024 era în valoare de 15 milioane euro (74.986.398 lei).

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro