Sari direct la conținut

Ce spune Ramzan Kadîrov despre moartea lui Prigojin, după ce a scos cuțitele la el

HotNews.ro
Evgheni Prigojin alaturi de Ramzan Kadirov, Foto: Roman Kadyrov / WillWest News / Profimedia
Evgheni Prigojin alaturi de Ramzan Kadirov, Foto: Roman Kadyrov / WillWest News / Profimedia

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a deplâns public moartea lui Evgheni Prigojin, deși cei doi foști aliați ajunseseră la cuțite încă de dinaintea rebeliunii militare declanșate de șeful mercenarilor Wagner, relatează DPA și Agerpres.

„Moartea sa este o mare pierdere pentru întregul stat”, a scris el joi seara târziu pe canalul său de Telegram, la scurt timp după ce preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre o „tragedie” joi seara. La fel ca Putin, Kadîrov le-a transmis condoleanţe rudelor lui Prigojin.

Kadîrov şi Prigojin au fost amândoi implicaţi în războiul Rusiei din Ucraina cu trupe sub comanda lor. Pentru o vreme au fost uniţi în criticile lor la adresa conducerii militare ruse, dar în cele din urmă s-au despărţit.

„Am fost prieteni pentru o lungă perioadă de timp”, a susținut Kadîrov în postarea de pe Telegram, la o zi după ce Prigojin a murit după ce avionul în care s-a aflat alături de alți comandanți ai grupării Wagner s-a prăbușit în regiunea Tver a Rusiei.

Kadîrov a postat pe canalul său de Telegram și o fotografie cu Prigojin înmânându-i o medalie. El a atins doar în trecere conflictul din jurul lui Prigojin, afirmând că șeful „wagneriților” „a pierdut din vedere imaginea de ansamblu” în ultimele luni.

„I-am cerut să-şi lase ambiţiile personale deoparte în favoarea unor chestiuni de cea mai mare importanţă pentru stat”, a mai scris Kadîrov.

Observatorii au considerat că alianţa dintre cei doi a fost probabil una de conjunctură, notând că criticile lor la adresa conducerii militare au fost în primul rând despre obţinerea de avantaje pentru propriile grupuri militare și pentru a-și consolida influența în structura de putere a statului rus.

Cum s-au întors cecenii lui Kadîrov împotriva lui Prigojin

De altfel, acest lucru a devenit evident la începutul lunii iunie, când doi dintre cei mai apropiați aliați ai lui Ramzan Kadîrov au lansat atacuri dure la adresa șefului mercenarilor Wagner. Kadîroviții s-au simțit lezați de comentarii făcute de Prigojin prin serviciul de presă al firmei sale de catering Concordia, acesta afirmând că nu are idee unde luptă cecenii, după ce le-a predat pozițiile din Bahmut cu o lună înainte.

Deși privite în contextul afirmațiilor sale mai ample făcute la momentul respectiv, comentariile lui Prigojin erau cel mult o ușoară ironie, ele au stârnit furia cecenilor.

Adam Delimhanov, mâna dreaptă a lui Ramzan Kadîrov după uciderea generalului Magomed Tușaev în primele zile ale „operațiunii militare speciale”, a fost primul care a ieșit la atac.

„Tocmai am văzut un apel pe Telegram, o întrebare pentru Evgheni Prigojin în care spune că nu îi este clar ce face unitatea Ahmat. Zhenia (n.r. prescurtare pentru „Evgheni”), evident că nu înțelegi și nici nu trebuie să o faci. Ca de obicei, unitatea Ahmat îndeplinește toate obiectivele trasate de comandantul suprem. Dacă tu nu înțelegi nimic, îți putem da un loc și o oră la care să îți explicăm”, i-a transmis Delimhanov șefului mercenarilor Wagner.

„Asta unu la mână. Doi, tu ai devenit un blogger și spui întregii lumi că avem doar probleme, că nu ai muniție și așa mai departe. Știm cu toții câți oameni ai omorât în Bahmut (n.r. o referință la pierderile rusești) în cele 7-8 luni cât ai fost lider. Nu mai vorbi și urla, dă-ne un loc unde să ne întâlnim. După cum a spus Ramzan Kadîrov, putem lămuri orice întrebări față în față. Destul!”, a mai afirmat cecenul.

Un mesaj similar pentru Prigojin a avut și Magomed Daudov, președintele parlamentului cecen.

„Nu trebuie să știi tu despre posibilități și sarcini, Zhenia. Comandamentul știe despre aceste lucruri, comandantul suprem, care stabilește aceste sarcini, și șeful republicii, eroul Rusiei Ramzan Kadîrov. Uneori nu îmi este clar ce încerci să obții cu aceste declarații zilnice. Dimpotrivă, prin declarațiile tale creezi panică în rândul populației țării noastre”, a spus Daudov, cel care în luna iulie a anului trecut afirma că cecenii ar putea ajunge la Berlin, dacă „sunt lăsați”.

Kadîrov însuși a vorbit de un „cuțit înfipt în spate” în 24 iunie, în timpul rebeliunii mercenarilor lui Prigojin.

Urmărește ultimele evoluții din a 548-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro