Sari direct la conținut

Ce teorii Covid alternative lansează China / De ce insistă ca SUA să dea explicații

HotNews.ro
Vizita echipei OMS in Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia
Vizita echipei OMS in Wuhan, Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Când anchetatorii Organizației Mondiale a Sănătății și-au încheiat activitatea examinând originea coronavirusului din Wuhan luna aceasta, oficialii chinezi au fost clari în privința a ce ar trebui să facă OMS în continuare, potrivit CNN.

„Sperăm că, urmând exemplul Chinei, SUA va acționa într-o manieră pozitivă, bazată pe știință și în cooperare cu privire la problema identificării originii virusului și va invita experți OMS la un studiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, săptămâna trecută.

Mergând și mai departe, Zeng Guang, epidemiolog șef la Centrul de Control al Bolilor din China, a declarat că SUA ar trebui să fie acum „centrul” eforturilor globale de urmărire a virusului.

Faptul că oficialii chinezi indică SUA atunci când discută despre originile unui virus detectat pentru prima dată în centrul Chinei poate părea la început confuz pentru mulți.

Dar, de luni de zile, China avansează teorii alternative pentru modul în care a apărut pentru prima dată coronavirusul, unele care ar înlătura vina pe care oficialii din Wuhan ar putea să o suporte pentru că nu au reacționat suficient de rapid la focarul inițial din acel oraș la sfârșitul anului 2019, fapt de care sunt acuzați.

O teorie chineză, în special, a apărut la începutul pandemiei, dar a câștigat o vizibilitate semnificativă în ultimele săptămâni, pe măsură ce investigația OMS și noile focare ale coronavirusului din China au reînnoit atenția atât la nivel intern, cât și extern, asupra presupuselor eșecuri ale guvernului.

În multe privințe, această teorie este imaginea în oglindă a unei conspirații despre China care susține că virusul ar fi putut apărea – fie intenționat, fie din greșeală – dintr-un laborator din Wuhan axat pe cercetarea agenților patogeni mortali. Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este una dintre puținele declarații definitive pe care echipa OMS le-a putut face după călătoria lor în oraș luna aceasta.

„Descoperirile (noastre) sugerează că ipoteza incidentului de laborator este extrem de puțin probabil să explice infectarea populației și, prin urmare, nu este o ipoteză care implică sugerarea unor studii viitoare în munca noastră, în sprijinul activității noastre viitoare, în înțelegerea despre originea virusului „, a declarat Peter Ben Embarek, membru al echipei, într-o conferință de presă care a anunțat descoperirile care au avut loc înainte ca echipa să părăsească China.

În același timp, însă, Zeng, oficialul CDC chinez, avansa doar o astfel de ipoteză, nu despre laboratorul Wuhan, ci despre Fort Detrick, un laborator de cercetare biomedicală al armatei SUA din Maryland. Nu există dovezi care să susțină această teorie.

„SUA are laboratoare biologice peste tot în lume”, a declarat el pentru un site web din Shanghai, într-un interviu care a legat Fort Detrick de Institutul de Cercetări Medicale al Armatei SUA de boli infecțioase (USAMRIID) cu sediul acolo, la cercetările efectuate de cunoscuta Unitatea 731 a Armatei Imperiale Japoneze în timpul celui de-al doilea război mondial.

„De ce SUA au atât de multe laboratoare? Care este scopul acestui lucru?” spune Zeng. „În multe lucruri, SUA impune ca alții să fie deschiși și transparenți. La final, se dovedește că SUA însăși este adesea cea mai opacă”.

Ideea că noul coronavirus ar fi putut apărea dintr-un laborator, că pandemia care a determinat oprirea lumii să fi fost provocată de om, nu este izolată de China. Mulți politicieni americani și conspirațiști au împins ideea că un laborator chinez ar fi putut fi responsabil, în timp ce alții au susținut creatori alternativi presupuși de arme biologice, inclusiv SUA însăși.

Un sondaj efectuat de Pew în aprilie 2020 a constatat că aproximativ 30% dintre americani credeau că virusul a fost creat într-un laborator, majoritatea susținând că a fost creat intenționat.

În acea perioadă, membrii de frunte ai administrației președintelui american de atunci Donald Trump, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo, au încercat să lege Institutul de Virologie Wuhan de coronavirus, sugerând că ar fi putut scăpa – sau chiar a fost eliberat – din laborator.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro