Ce urmează pentru Kovesi după votul din COREPER
Parlamentul European și Consiliul UE se vor întâlni marți pentru a confirma formal numirea Laurei Kodruța Kovesi, după care procedura de numire în funcția de procuror șef european se va încheia cu un vot formal în plenul Parlamentului, a anunțat europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.
„După numire, noul procuror-șef european va trebui să înceapă imediat construcția noului Parchet European. Vor fi recrutați procurori, va fi recrutat personal, iar instituția își va începe activitatea înainte de finalul anului 2020”, a mai precizat el.
Laura Codruța Kovesi a mai spus, într-o intervenție la Digi 24, că procedura nu a fost finalizată și trebuie oficializată. „Cred că este o recunoaștere a activității întregului sistem de justiție. În egală măsură cred că este o reușită a tuturor românilor care în ultimii ani au susținut lupta anticorupție și au apărat statul de drept, în special atunci când au fost momente mai dificile. Cred că acest vot, la fel ca cel din Parlamentul European, este un vot de încredere, de susținere a unei societăți, a unei societăți care a sprijinit justiția și valorile europene și fără ajutorul căreia nici eu nu aș fi reușit. Dacă se va finaliza, sper să reprezinte pentru toți procurorii un îndemn să continue lupta anticorupție”, a spus ea.
Laura Codruța Kovesi a fost votată joi pentru funcția de procuror european șef în COREPER. Decizia a fost luată cu 17 voturi din 22. Marko Ruonala, purtătorul de cuvânt al președinției finlandeze a UE, a declarat după votul de azi însă că acesta „nu este ultimul cuvânt”. „Votul informal a confirmat că există o majoritate suficientă pentru sprijinirea doamnei Kovesi. Votul informal a fost unul secret. Va exista un vot formal în Consiliu odată ce negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului vor fi căzut de acord. Acesta nu este ultimul cuvânt spus în această chestiune”, a spus Ruonala, potrivit Europa Liberă.