Sari direct la conținut

Cea mai veche Biblie ebraică va fi scoasă la licitație pentru 30-50 de milioane de dolari

HotNews.ro
Ierusalim, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Ierusalim, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cea mai veche și mai cuprinzătoare Biblie ebraică(Tanah), veche de peste 1.000 de ani, va fi scoasă la licitație în luna mai pentru un preț astronomic de până la 50 de milioane de dolari, a anunțat miercuri casa Sotheby’s, citată de AFP.

Codexul Sassoon, numit după cel mai faimos proprietar al său, David Solomon Sassoon (decedat în 1942), datează din anul 900 d.Hr. și este „cea mai cuprinzătoare Biblie ebraică (…) estimată să ajungă la o sumă cuprinsă între 30 și 50 de milioane de dolari, printre cele mai scumpe manuscrise vândute vreodată”, a declarat pentru AFP Richard Austin, șeful departamentului de cărți vechi și manuscrise de la Sotheby’s.

Vânzarea va avea loc în luna mai, în timpul sezonului clasic de primăvară al licitațiilor de artă contemporană, modernă și impresionistă.

Întrebat despre potențialii cumpărători ai codexului, Austin a declarat că lista cumpărătorilor este „un puț fără fund”: este „un text fondator al civilizației, este greu de găsit un text care să fi avut mai multă influență decât Biblia în istoria omenirii”.

Această culegere de texte scrisă în ebraică – limba originală a Vechiului Testament, care conține și pasaje în greacă și aramaică – „a aparținut unor colecționari importanți în secolul al XX-lea; este evident că este posibil ca ea să ajungă la o instituție pentru a fi studiată din nou, inclusiv în străinătate” și „indiferent de convingerile religioase”, a adăugat expertul, referindu-se la iudaism, creștinism, islamism sau ateism.

Acest codex Sassoon, aflat într-o stare de conservare excepțională și din care lipsesc doar câteva pagini, face legătura între 24 de cărți ale Tanakhului /Bibliei ebraice preluate din celebrele manuscrise de la Marea Moartă care datează din secolul al III-lea î.Hr.

Biblia, care este mai cuprinzătoare decât codexul de la Alep, a fost autentificată prin testele carbon 14, „confirmată de cercetări paleografice și codicologice (…) și a supraviețuit mai mult de un mileniu în mâinile unor colecționari publici și privați”, a declarat pentru AFP Sharon Liberman Mintz, specialist în texte evreiești la Sotheby’s.

Compania de licitații de artă se laudă într-un comunicat că este specialistă pe piața manuscriselor și cărților antice. În noiembrie 2021, ea a vândut un exemplar original al Constituției Statelor Unite ale Americii pentru prețul record de 43 de milioane de dolari.

Documentul a fost achiziționat de miliardarul american Kenneth Griffin, proprietarul companiei de investiții Citadel, care urma să îl împrumute unui muzeu din Arkansas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro