Sari direct la conținut

Cehia comandă anticorpi Regeneron / Slovacia are cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19

HotNews.ro
Testare in masa in Slovacia, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia
Testare in masa in Slovacia, Foto: VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia

Cehia, afectată sever de pandemia de Covid-19, a comandat 12.000 de doze din tratamentul cu anticorpi sintetici produs de compania americană Regeneron, înainte ca acest tratament să fie autorizat în Uniunea Europeană, relatează Reuters și Agerpres.

„Am reuşit să comandăm Regeneron. În total 12.000 de doze. Patru mii vor veni în martie, la fel în aprilie şi mai”, a anunţat sâmbătă pe Twitter premierul ceh Andrej Babis.

Autorităţile cehe urmează să autorizeze acest tratament, care a fost folosit în cazul fostului preşedinte american Donald Trump şi este destinat pacienţilor cu forme de Covid-19 uşoare spre moderate pentru a preveni o înrăutăţire a evoluţiei bolii.

Cehia a autorizat între timp un alt tratament cu anticorpi, cel produs de Eli Lilly, din care a comandat 500 de doze.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat pe 4 februarie că evaluează ambele tratamente, care deocamdată au primit în Italia o autorizare provizorie.

Cehia a înregistrat recent o nouă creştere a cazurilor de Covid-19, cu peste 10.000 de noi îmbolnăviri în fiecare din ultimele zile, sâmbătă fiind confirmate 11.192 de cazuri.

Slovacia are cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19

O agravare a evoluţiei pandemiei este observată şi în Slovacia vecină, care, cu peste 16 decese pe zi la un milion de locuitori în ultimele şapte zile, a devenit ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor asociate Covid-19 în lume, scrie agenţia EFE, citată de Agerpres.

Această ţară cu circa 5,4 milioane de locuitori a fost anul trecut în primul val al pandemiei unul dintre exemplele de bună gestionare a situaţiei sanitare, restricţiile severe care au inclus carantina instituţionalizată pentru oricine venea din străinătate permiţându-i atunci să fie printre cele mai puţin afectate de pandemie.

Dar acum situaţia a evoluat nefavorabil odată cu noul val epidemic provocat în special de varianta britanică mai contagioasă a coronavirusului, devenită dominantă în Slovacia. „La sfârşitul anului (2020) varianta B.1.1.7 a fost importată în mai multe regiuni slovace, iar în câteva săptămâni a înlocuit complet celelalte variante”, explică biologul Jozef Nosek, care efectuează la Bratislava secvenţierea genomului variantei britanice a coronavirusului SARS-CoV-2.

El menţionează printre alte cauze ale creşterii infectărilor şi sistemul ineficient de efectuare a anchetelor epidemiologice, astfel că în pofida campaniei masive de testare a populaţiei desfăşurată la sfârşitul anului trecut focarele nu au putut fi izolate.

Potrivit premierului Igor Matovic, la începutul lunii februarie 71% dintre noile cazuri de Covid-19 în Slovacia erau cu varianta britanică. Săptămâna aceasta el a avertizat că „proporţia mutaţiei britanice a crescut până la niveluri care vor face foarte dificilă ţinerea situaţiei sub control şi aceasta ne va costa multe vieţi”. Sâmbătă au fost raportate pentru ultimele 24 de ore încă 74 de decese.

În pofida rezistenţei unor membri ai propriului guvern, premierul Matovic a anunţat vineri achiziţia a două milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V, date fiind livrările întârziate şi în cantităţi insuficiente ale vaccinurilor Pfizer-BioNtech, Moderna şi AstraZeneca comandate de Comisia Europeană pentru statele UE. Slovacia devine astfel, după Ungaria, a doua ţară din UE care apelează la vaccinul rusesc, în completarea vaccinurilor achiziţionate prin programul european.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro