Sari direct la conținut

Cel puțin 6 decese după ce uraganul Milton a lovit în Florida. Peste 3 milioane de locuințe și companii, fără curent

HotNews.ro
Cel puțin 6 decese după ce uraganul Milton a lovit în Florida. Peste 3 milioane de locuințe și companii, fără curent
Uraganul MIlton a lovit miercuri Florida Foto: Julio Cortez / AP / Profimedia

În timp ce primii salvatorii intervin în localitățile inundate și îndepărtează copacii căzuți și liniile electrice avariate după trecerea uraganului Milton prin Florida, noaptea trecută, nu există încă o imagine clară a numărului total de decese pe care furtuna le-ar fi putut provoca, relatează BBC.

Comitatul St Lucie, pe coasta de est a Floridei, a confirmat că patru persoane au murit după ce tornadele au lovit zona.

„Primii salvatorii care au intervenit și echipele de lucrări publice/utilități desfășoară eforturi de salvare și recuperare după două tornade confirmate care au lovit înainte de sosirea uraganului Milton”, au transmis autoritățile locale. „Medicul legist din St Lucie a confirmat patru decese ca urmare a acestor tornade”.

Șeful poliției din St Petersburg, Anthony Holloway, spune că o persoană a murit în urma unui incident „medical”, în timp ce altă a fost „găsită într-un parc”.

„Avem un accident legat de uragan cu o victimă”, a declarat șeriful Grady Judd pentru Fox13. „Lucrăm la acest caz în acest moment, care se află în zona Fort Meade sau în partea de sud a comitatului.”

Dar informațiile sunt contradictorii privind numărul real de victime. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că au existat cinci decese în comitatul St Lucie, deși nu este clar dacă toate acestea au fost cauzate de tornadele din zonă.

Există, de asemenea, informații despre alte decese în alte părți, dar nu au fost confirmate oficial de autorități.

De asemenea, secretarul pentru Securitate Internă al SUA, Alejandro Mayorkas, a declarat în cadrul unei ședințe de informare la Casa Albă că guvernul a primit rapoarte privind cel puțin 10 decese cauzate de Milton, adăugând că se pare că acestea au fost cauzate de tornade.

Guvernatorul Ron DeSantis a declarat că statul a evitat „cel mai rău scenariu”, deși a avertizat că pagubele sunt încă semnificative.

Peste 3 milioane de locuințe și companii din Florida erau fără curent joi dimineață, potrivit PowerOutage.us. Cel puțin unele dintre acestea așteptau deja de câteva zile să fie restabilită alimentarea cu energie electrică, după ce uraganul Helene a lovit zona în urmă cu două săptămâni.

Milton a sfâșiat acoperișul de pe Tropicana Field, stadionul echipei de baseball Tampa Bay Rays din St. Petersburg, dar nu s-au raportat răniți. Stadionul a fost o zonă de așteptare pentru echipele de intervenție, cu mii de paturi instalate pe teren.

În zona Tampa, furtuna a doborât copaci, a aruncat resturi pe șosele și a doborât linii electrice, după cum au arătat înregistrările video de la știrile locale. Unele cartiere au fost inundate, dar amploarea pagubelor nu va fi cunoscută până când echipele nu vor putea evalua distrugerile, a declarat primarul orașului Tampa, Jane Castor, la o conferință de presă matinală.

Președintele Joe Biden, care și-a amânat o călătorie în străinătate pentru a monitoriza daunele provocate de Milton, a vorbit joi cu liderii locali din Florida și a promis sprijinul deplin al guvernului federal.

Furtuna a lovit coasta de vest a Floridei miercuri seara ca uragan de categoria 3 pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte, cu vânturi susținute de peste 200 kilometri la oră. Deși este încă o furtună periculoasă, Milton a slăbit de la statutul rar de categorie 5, în timp ce se deplasa deasupra Golfului Mexic spre Florida.

Milton s-a diminuat în continuare pe uscat, coborând la categoria 1, cu vânturi susținute de 145 kilometri pe oră, în timp ce atingea coasta de est a peninsulei, a declarat Centrul Național pentru Uragane. Joi dimineața, furtuna se îndepărta de coasta atlantică a Floridei după ce a lovit comunitățile de pe țărmul estic.

INTERVIURILE HotNews.ro