Sari direct la conținut

Cele mai grave inundații din secolul XXI: Numărul de morți ar putea fi dublu doar în orașul-port Darnah

HotNews.ro
O parte din orasul libian Darnah a fost luat de ape, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
O parte din orasul libian Darnah a fost luat de ape, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Bilanţul deceselor cauzate de inundaţiile devastatoare care au lovit estul Libiei ar putea ajunge la 20.000 doar în orașul-port Darnah, dublu decât se credea anterior, a declarat primarul localității, citat joi de agențiile Reuters și Agerpres.

„Ne aşteptăm la un număr foarte mare de victime. Se poate ajunge la 18.000 până la 20.000 de morţi, pe baza districtelor distruse din Darnah”, a declarat primarul Abdulmenam al-Ghaithi, miercuri seară, pentru canalul Al Arabiya.

Aproape un sfert din acest oraș din est a fost distrus de inundaţii, după ce barajele care îl protejau au cedat din cauza ploilor abundente provocate de ciclonul Daniel din Mediterana, care a afectat și Grecia, provocând inundații devastatoare în Tesalia și alte părți ale țării.

Tariq al-Kharraz, un alt reprezentant al guvernului de aici, a declarat că sute de cadavre au fost stivuite în cimitire întrucât există puțini supraviețuitori care să le poată identifica.

El a spus de asemenea că autoritățile se așteaptă ca majoritatea persoanelor date dispărute, peste 10.000 potrivit bilanțurilor preliminare, să fie găsite morți sau ca trupurile lor neînsuflețite să nu fie recuperate niciodată după ce au fost duse de ape în mare.

„Dezastru de neimaginat” în urma inundațiilor din Libia

Rami Elshaheibi, unul dintre reprezentanții OMS în Libia, a descris situația din Darnah ca fiind „un dezastru de neimaginat”, în timp ce un alt oficial de aici a spus că multe dintre cadavre au rămas în locurile în care au fost duse de ape.

„Cadavrele zac peste tot – în mare, în văi, sub clădiri”, a declarat acesta pentru Reuters după ce a vizitat orașul.

Darnah, un oraș cu o populație de peste 100.000 de locuitori înainte de izbucnirea războiului civil din Libia este traversat de două râuri care curg dinspre zonele montane înspre sud, localitatea fiind protejată în mod normal de baraje. Însă o secțiune a acestora a cedat tocmai în punctul în care ele se întâlnesc la o distanță de 11,5 în amonte de oraș.

Localnicii au relatat pentru jurnaliștii sosiți la fața locului că familii întregi au pierit în timpul inundațiilor sau că și-au pierdut numeroase rude. Inundațiile din Libia sunt cele mai grave din secolul XXI în ceea ce privește numărul de decese pe care le-au provocat.

Turcia și alte state din regiune au anunțat și ele că vor trimite ajutoare însă eforturile de salvare sunt îngreunate de faptul că multe echipe internaționale se află deja în Maroc pentru a ajuta oamenii de aici după cutremurul devastator de vinerea trecută.

Însă în Libia operațiunile de salvare sunt îngreunate și de faptul că țara este practic divizată între est și vest din 2011 iar serviciile publice s-au prăbușit în cea mai mare parte.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro