Sari direct la conținut

Centru de bătrâni care funcţiona ilegal în Ilfov, închis de ANPC / Dosar penal deschis de poliție

HotNews.ro
Varstnici in azil, Foto: Algirdas Grigaitis / Alamy / Alamy / Profimedia
Varstnici in azil, Foto: Algirdas Grigaitis / Alamy / Alamy / Profimedia

Medicamente expirate, produse alimentare cu data limită de consum depășită, insecte vii și moarte în bucătărie, saltele pătate și condiții igienice precare. Toate aceste nereguli au fost găsite de către comisarii de la Protecţia Consumatorilor la un centru pentru îngrijirea vârstnicilor din județul Ilfov. Poliția a deschis dosar penal în acest caz.

Polițiștii din Ilfov au deschis dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi, în cazul centrului pentru îngrijirea vârstnicilor din Siliştea Snagov. De asemenea, poliţiştii au aplicat o amendă de 15.000 de lei.

„În data de 12 august a.c., sub coordonarea prefectului judeţului Ilfov, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Staţiunii Snagov împreună cu echipa mixtă de control constituită în baza Ordinului de Prefect nr. 377/2024 au efectuat verificări la un operator economic care avea ca obiect de activitate prestarea de servicii sociale pentru persoanele vârstnice din comuna Gruiu, satul Siliştea Snagov. În urma verificărilor efectuate poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu, context în care au deschis un dosar de urmărire penală, în care efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi”, a transmis, marţi, IPJ Ilfov, potrivit News.ro și Agerpres.

Sursa citată a precizat că, pe linie economico-financiară, poliţiştii de la Economic au aplicat o amendă în valoare de 15.000 de lei, precum şi măsura complementară a suspendării activităţii operatorului economic, până la remedierea deficiențelor constatate din punct de vedere economic şi achitarea amenzii contravenţionale.

„Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Ilfov a desfăşurat o acţiune de control la un centru de îngrijire a vârstnicilor din comuna Siliştea Snagov, satul Gruiu, judeţul Ilfov, pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legii, în domeniu. În urma neregulilor importante constatate, comisarii CJPC Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni: amenzi contravenţionale în valoare de 25.000 lei, oprirea temporară a prestării de servicii, propunere pentru închiderea definitivă a unităţii”, se precizează într-un comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pe lista deficienţelor constatate la faţa locului se află: lipsa autorizaţiilor specifice domeniului de activitate; existenţa, în curtea unităţii, a unui bloc alimentar improvizat/neautorizat; existenţa, printre persoanele cazate spre îngrijire, şi a unor persoane cu vârste sub 65 de ani; folosirea unor medicamente cu termenul de valabilitate expirat; folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită şi fără elemente de identificare; existenţa, în blocul alimentar neautorizat, a unor insecte vii şi în stare inertă; utilizarea unor saltele pătate şi a unor paturi fără lenjerie; lipsa plaselor anti-insecte.

În acelaşi timp, condiţiile igienico-sanitare erau precare (paviment neigienizat, pereţi murdari, băi cu gresie şi faianţă spartă/elemente lipsă, scară cu trepte din sticlă fisurate/sparte), iar informările către aparţinători (meniu, preţuri) lipseau.

De asemenea, în curtea unităţii erau maşini abandonate, mormane de fier vechi, deşeuri, materiale de construcţii, depozitate în imediata apropiere a beneficiarilor.

În urma acţiunii de control, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Ilfov a sesizat organele de urmărire penală cu privire la acest caz.

Acţiunea de control a fost derulată în colaborare cu reprezentaţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

INTERVIURILE HotNews.ro