Sari direct la conținut

Centru regional de mentenanță la avioanele F-16 în România: Vicepreședintele Lockheed Martin vine la București pentru un plan de acțiune

HotNews.ro
Intalnire Ciolacu-Lockheed Martin, Foto: Guvernul Romaniei
Intalnire Ciolacu-Lockheed Martin, Foto: Guvernul Romaniei

Vicepreședintele companiei americane Lockheed Martin, care răspunde de cooperarea industrială și de relațiile internaționale, va veni în România în a treia săptămână a lunii ianuarie 2024, pentru constituirea unui centru regional de mentenanță pentru avionele F-16 și alte echipamente, a declarat vineri ministrul Economiei, Radu Oprea.

Ministrul Economiei, care a făcut parte din delegația care l-a însoțit pe premierul Ciolacu în SUA, a precizat vineri, la Guvern, că vicepreședintele companiei americane Lockheed Martin va veni mai întâi la Cluj unde va semna un acrod de cooperare cu Universitatea din Cluj în domeniul Inteligenței Artificiale, iar apoi va veni în București.

  • „Va fi și la București pentru a începe împreună demersurile de constituire a acestui centru regional de mentenanță pentru ceea ce produce Lockheed Martin, nu vorbim doar de F-16, ci și multe alte produse și echipamente ale companiei, care sunt deja prezente în companiile private din industria de apărare.
  • Va veni în a treia săptămână din ianuarie în ideea de a construi un plan de acțiune foarte clar cu termene și responsabilități pentru fiecare dintre părți astfel încat acest demers să fie făcut într-un timp cât mai scurt.
  • Ați văzut cât de repede s-au întâmplat lucrurile cu centrul de pregătire a piloților pentru F-16.”, a spus vineri ministrul Radu Oprea.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat marți în SUA cu oficialii companiei Lockheed Martin pentru crearea unui joint-venture în România, care să asigure mentenanța și reparațiile capitale la avioanele F-16. „Deja există o cooperare cu Lockheed Martin pe zona de mentenanță, dar dorim să extindem un pic aria de interes.”, a spus Ciolacu.

De notat că Ministerul Economiei, condus de Radu Oprea (PSD), a anunțat în luna septembrie din acest an că România ar putea găzdui un nou Centru de Mentenanţă şi Suport Logistic destinat aeronavelor F-16 „Fighting Falcon”, conform unui Memorandum de Înţelegere semnat la Bucureşti, între compania norvegiană Kongsberg şi Romaero.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro