Sari direct la conținut

CEO-ul OpenAI spune că generația care a învățat să scrie cod software e de domeniul trecutului și că studenții trebuie să învețe ceva nou acum

HotNews.ro
CEO-ul OpenAI spune că generația care a învățat să scrie cod software e de domeniul trecutului și că studenții trebuie să învețe ceva nou acum
Sam Altman, CEO-ul OpenAI, la Summitul pentru Inteligență Artificială ce a avut loc la Paris în februarie 2025, FOTO: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, afirmă că este imperativ ca studenții să învețe să folosească instrumentele de inteligență artificială (A.I.) în condițiile în care vor intra pe o piață a muncii în care automatizarea scrierii de cod avansează rapid, relatează Business Insider.

„Lucrul tactic evident este să devii cu adevărat bun la utilizarea instrumentelor de inteligență artificială”, a spus Altman joi, într-un interviu acordat jurnalistului specializat pe tehnologie Ben Thompson, pentru platforma sa Stratechery. „Când eu eram în ultimul an de liceu, lucrul tactic evident era să devii foarte bun la programare. Iar aceasta este noua versiune a acelui lucru”, a adăugat el.

Business Insider amintește că utilizarea inteligenței artificiale pentru scrierea liniilor de cod a devenit un subiect major pentru directorii companiilor tech.

Dario Amodei, CEO-ul Anthropic, a prezis săptămâna trecută că A.I. va ajunge să scrie până la 90% din liniile de cod în următoarele 6 luni și „practic tot codul” într-un an. Kevin Weil, directorul de produse al OpenAI, a prezis săptămâna aceasta că inteligența artificială va deveni mai bună decât oamenii la programare până la sfârșitul anului.

Pe măsură ce discuțiile despre înlocuirea inginerilor software de către A.I. prind viteză, Altman și-a reiterat sfatul pe care l-a dat și într-un interviu din septembrie anul trecut: stăpânirea instrumentelor A.I. este o metodă de a-ți proteja cariera în viitor.

„Cred că în multe companii A.I. deja scrie peste 50% din cod”, a spus Altman în noul interviu pentru Stratechery. „Dar schimbarea majoră cred că va veni odată cu codarea agentică, pe care încă nu o face nimeni cu adevărat”. Codarea agentică (în engleză „agentic coding”) este un concept emergent care se referă la utilizarea unor așa-ziși agenți A.I. autonomi pentru a scrie, modifica și îmbunătăți codul fără intervenție umană semnificativă.

Întrebat ce împiedică această tranziție, Altman a răspuns că „avem nevoie doar de puțin mai mult timp” și că este o problemă de model, nu de produs.

Șeful OpenAI spune că abilitatea de a învăța e mai importantă decât cunoștințele specifice

Pentru studenții care se pregătesc pentru o carieră, Altman a recomandat dezvoltarea „rezilienței și adaptabilității” și „abilității de a învăța” la nivel general, mai degrabă decât însușirea unor cunoștințe specifice.

„Oricare ar fi lucrul specific pe care îl vei învăța, mai bine învață aceste abilități generale care par că vor fi importante pe măsură ce lumea trece prin această tranziție”, a spus el.

Deși inginerii software sunt încă la mare căutare, Altman a prezis că acest lucru nu va rămâne întotdeauna astfel.

„Presupunerea mea de bază este că fiecare inginer software va face mult, mult mai mult pentru o perioadă de timp. Iar apoi, da, poate că vom avea nevoie de mai puțini ingineri software la un moment dat”, a spus el, referindu-se la strategia de angajare a OpenAI.

„Rațiunea, înapoi!” Un newsletter despre alegeri în care jurnalistul Gabriel Bejan explică ce se întâmplă în această perioadă politică.
Dincolo de breaking news, confuzie și dezinformare.