Sari direct la conținut

China face zid în jurul înotătorului Pan Zhanle, acuzat de dopaj: „De ce nu a îndrăznit nimeni să îl pună la îndoială pe Phelps?”

HotNews.ro
China face zid în jurul înotătorului Pan Zhanle, acuzat de dopaj: „De ce nu a îndrăznit nimeni să îl pună la îndoială pe Phelps?”
Înotătorul chinez Pan Zhanle Foto: Du Yu / Xinhua News / Profimedia

Presa de stat din China, sportivi și simpli cetățeni care au scris pe rețelele de socializare s-au raliat pentru a-l susține pe campionul olimpic la înot Pan Zhanle, după ce a fost acuzat de dopaj, iar criticii au spus că recordul mondial stabilit în finala la 100 de metri liber de la Jocurile Olimpice nu este „omenește posibil”, relatează Reuters.

Pan și-a doborât propriul record mondial la 100 de metri liber, reducând cu 0,40 secunde timpul pe care l-a stabilit la Campionatele Mondiale de la Doha, în februarie, depășindu-și clar rivalii, inclusiv pe australianul Kyle Chalmers și pe românul David Popovici.

Pan, în vârstă de 19 ani, a terminat în 46:40 secunde și a cucerit prima medalie de aur pentru China în întrecerile de natație de la Jocurile Olimpice de la Paris. Victoria sa a venit după ce „a trecut prin programe riguroase de teste antidoping înainte și în timpul Jocurilor, fără niciun rezultat pozitiv”, a scris vineri China Daily.

Pan a declarat că a efectuat 21 de teste antidoping din mai până în iulie, înainte de Jocuri. „Am cooperat pentru toate procedurile de testare și am rămas optimist că concurez corect și curat”, a declarat el pentru China Daily.

„Am făcut multe antrenamente aerobice și de anduranță (…). De asemenea, am adoptat un sistem științific de monitorizare și analiză subacvatică pentru a ne revizui tehnicile și loviturile, astfel încât să ne putem antrena mai bine și mai eficient”, a explicat el.

Antrenorul și comentatorul australian Brett Hawke a postat pe Instagram că „nu este omenește posibil” să reușești ce a făcut înotătorul chinez. Hawke, unul dintre cei mai respectați analiști proveniți din antrenori ai acestui sport, a declarat, într-un dialog cu GOLAZO.ro, că „nu e real ce s-a întâmplat”.

Comentariile lui Hawke au fost distribuite pe larg pe platforma de socializare chineză Weibo din China. „Este atât de mișto să îi vezi incompetenți, furioși și rupându-și hainele”, a comentat ironic cu utilizator. „El ne laudă, spunând că poziția este imposibilă, dar îi pare rău că am reușit”, a spus un altul.

Înotătorii chinezi au fost supuși unor examinări intense după ce în aprilie presa internațională a dezvăluit că 23 dintre ei au fost testați pozitiv pentru un medicament interzis pentru inimă în 2021, dar li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) a acceptat concluziile unei investigații chineze conform cărora rezultatele s-au datorat contaminării cărnii consumate de ei și gătită la bucătăria unui hotel, iar o analiză independentă a susținut modul în care WADA a gestionat cazul.

Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio eroare de gestionare sau mușamalizare din partea organismului de conducere. Numele lui Pan nu s-a numărat printre înotătorii chinezi menționați în relatările New York Times și ale radiodifuzorului german ARD.

„Echipa chineză de înot a fost supusă mai multor teste în două săptămâni decât sportivii străini într-un an întreg”, a scris ziarul chinez Global Times.

Înotătoarea chineză Zhang Yufei, care a câștigat medalia de bronz în finala feminină la 200 de metri fluture, a răspuns joi, în timpul unei conferințe de presă, întrebărilor despre Pan.

„De ce sunt chestionați sportivii chinezi când înoată atât de repede? De ce nu a îndrăznit nimeni să îl pună la îndoială pe Phelps când a câștigat?”, a acuzat Yufei.

INTERVIURILE HotNews.ro