China i-a trimis lui Trump, prin intermediari, o propunere menită să pună capăt războiului din Ucraina. Ce a aflat presa americană

China a propus să organizeze o întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și Donald Trump pentru a contribui la încheierea războiului din Ucraina, au declarat pentru Wall Street Journal surse familiarizate cu această chestiune.
Oficialii chinezi au trimis în ultimele săptămâni, prin intermediari, o propunere echipei Trump de a organiza un summit între cei doi lideri și de a facilita ulterior eforturile de menținere a păcii după un eventual armistițiu, potrivit unor surse din Beijing și Washington ale WSJ.
Cu toate acestea, oferta este privită cu scepticism de americani și europeni, având în vedere legăturile strânse dintre Beijing și Moscova.
Oferta chineză propune în special un summit SUA-Rusia fără implicarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au spus sursele chineze și americane ale publicației.
Ideea ca SUA să negocieze viitorul Ucrainei și al securității europene cu Rusia și China este contrară poziției clar afirmate a Occidentului de a include Ucraina în orice discuții pentru a-i decide viitorul.
Deși Xi JInping dorește să aibă un rol în încheierea războiului, nu vrea să compromită relația strânsă a Chinei cu Rusia, au explicat surse care cunosc poziția Beijingului.
Propunerea Chinei nu include niciun angajament din partea ei de a-și reduce sprijinul economic enorm pentru Moscova.
Donald Trump: China ne poate ajuta să oprim războiul
Pe de altă parte, Donald Trump a spus care lider mondial crede că poate ajuta America să pună capăt conflictului: Xi Jinping, aliatul lui Vladimir Putin.
„Din fericire, China ne poate ajuta să oprim războiul, în special, cel dintre Rusia-Ucraina (…) ei (chinezii, n.r.) au o mare putere asupra acestei situații și vom lucra cu ei”, le-a spus Trump elitelor politice și de afaceri reunite la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, luna trecută.
Trump și-a exprimat această speranță, a precizat el în repetate rânduri, într-o convorbire cu liderul chinez cu câteva zile înainte de a depune jurământul de învestitură luna trecută – și este un subiect care are mari șanse să fie abordat în zilele următoare, în timp ce oficiali din întreaga lume se reunesc la Munchen pentru conferința anuală de securitate.
Președintele american a discutat cu Putin „începerea imediată a negocierilor”
Donald Trump a anunțat că a discutat miercuri cu Vladimir Putin despre „începerea imediată a negocierilor” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
„Am convenit, de asemenea, ca echipele noastre să înceapă imediat negocierile și vom începe prin a-l suna pe președintele (Volodimir) Zelenski al Ucrainei, pentru a-l informa despre convorbire, lucru pe care îl voi face chiar acum”, a scris Donald Trump într-o postare pe reţeaua sa de socializare Truth Social.
Zelenski a spus ulterior că a avut o „discuție semnificativă” cu liderul de la Casa Albă.
„Președintele Trump a împărtășit detalii referitoare la conversația sa cu Putin. Nimeni nu-și dorește pacea mai mult decât Ucraina. Împreună cu SUA, trasăm următorii noștri pași pentru a opri agresiunea rusă și a asigura o pace durabilă și solidă. Așa cum a spus președintele Trump, haideți să o facem. Am convenit să menținem legătura în continuare și să planificăm întâlniri viitoare”, a adăugat el.
Convorbirea lui Trump cu Putin a durat o oră și jumătate, iar cea cu Zelenski aproximativ o oră.
Kremlinul a transmis că Vladimir Putin a spus în timpul discuţiei telefonice cu Trump că doreşte să găsească o „soluţie pe termen lung” la conflictul ucrainean prin „discuţii de pace”.
„Preşedintele Putin a menţionat necesitatea de a aborda cauzele profunde ale conflictului şi a convenit cu Trump că o soluţie pe termen lung ar putea fi găsită prin negocieri de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Prima întâlnire, „probabil” în Arabia Saudită
Kremlinul a declarat că Putin și Trump au fost de acord să se întâlnească, iar Putin l-a invitat pe Trump să viziteze Moscova. Trump a declarat că prima lor întâlnire va avea loc „probabil” în curând în Arabia Saudită, potrivit Reuters.
Nicio negociere de pace în Ucraina nu a mai avut loc din primele luni ale războiului care durează de aproape trei ani. Predecesorul lui Trump, Joe Biden, a trimis Ucrainei miliarde de dolari sub formă de ajutoare militare și de altă natură și nu a avut niciun contact direct cu Putin după invazia Rusiei.
Rusia ocupă aproximativ o cincime din Ucraina și i-a cerut să-i cedeze și mai multe teritorii și să devină permanent neutră în cadrul oricărui acord de pace.
Ucraina cere Rusiei să se retragă din teritoriile capturate și afirmă că trebuie să devină membră NATO sau să primească garanții de securitate echivalente pentru a împiedica Moscova să atace din nou.
China a fost îndemnată în mod repetat de Occident să se folosească de relația sa strânsă cu Rusia pentru a contribui la încheierea războiului.
Într-un plan de pace de anul trecut, China, împreună cu Brazilia, a propus o conferință internațională de pace „la momentul potrivit” și a solicitat participarea și a Ucrainei și a Rusiei.