Sari direct la conținut

Chirițoiu: Comisia Europeană ne-a transferat nouă analiza preluării E.ON de către MVM / Cazul va ajunge la CSAT cel mai probabil

HotNews.ro
Chirițoiu: Comisia Europeană ne-a transferat nouă analiza preluării E.ON de către MVM / Cazul va ajunge la CSAT cel mai probabil
Sediul MVM / Sursa foto: MVM

Comisia Europeană nu mai trebuie să-și dea acordul pentru preluarea E.ON Energie de către MVM, considerând că este suficientă analiza autorităților din România, spune Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. El crede că acest caz va intra în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, pentru o analiză aprofundată.

„Tranzacția este notificată, iar acum este în lucru în instituțiile membre în Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe. Mi-e greu să cred că această tranzacție va fi considerată ca fiind neproblematică, având în vedere declarațiile din spațiul public. Așadar, cred că, cel mai probabil, va ajunge să fie discutată în CSAT”, a spus Chirițoiu, joi, într-o conferință de presă.

Tranzacția a fost notificată încă de la finalul anului trecut.

Din momentul în care au toate actele și informațiile necesare, instituțiile au la dispoziție 21 de zile pentru a decide dacă dau un verdict sau trimit cazul mai departe la CSAT.

Din CEISD fac parte reprezentanți ai primului-ministru, Consiliului Concurenței, SGG și ai unui număr de nouă ministere.

Pe de altă parte, Chirițoiu a arătat că oficialii Comisiei Europene, instituție care ar fi trebuit să aprobe și ea această tranzacție, au considerat că este suficientă analiza autorităților interne din România.

Șeful MVM îl contrazice pe Burduja: „Nu vrem să vindem activele din România”

Între timp, compania de stat ungară MVM estimează că va finaliza tranzacția referitoare la preluarea pachetului majoritar de acțiuni la divizia de furnizare gaze și energie electrică a E.ON Energie România în lunile iunie sau iulie, a declarat joi directorul MVM, Karoly Matrai, pentru portalul Portfolio.hu, preluat de Reuters și Agerpres.

Grupul MVM, a doua cea mai mare companie din Ungaria, a semnat, în luna decembrie a anului trecut, un acord privind achiziția E.ON Energie România.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat recent că legăturile dintre MVM şi Federaţia Rusă sunt evidente, din date deschise. În plus, compania MVM a menţionat că ar dori să vândă acţiunile pe care le va achiziţiona către entităţi terţe din afara Uniunii Europene, a mai spus Burduja.

În schimb, Karoly Matrai a declarat pentru portalul Portfolio.hu că MVM nu are intenția de a vinde companiile pe care intenționează să le achiziționeze în România și, în plus, a spus că MVM își va aproviziona clienții din România cu gaze din surse locale.

„Transportul de gaze rusești spre România ar presupune costuri enorme de tranzit pentru noi”, a spus Karoly Matrai. În condițiile în care furnizarea a ceea ce este produs pe plan local este întotdeauna opțiunea cea mai eficientă din punct de vedere a costurilor, dacă vom primi aprobarea pentru această tranzacție, intenționăm să ne aprovizionăm subsidiara din România, în principal, cu gaze din surse locale”, a mai spus directorul MVM.

MVM estimează că tranzacția va fi aprobată până vara viitoare

Karoly Matrai a adăugat că MVM estimează că aprobările necesare ar putea fi obținute până la finele celui de-al doilea trimestru și „calendarul planificat de finalizare în iunie-iulie poate fi respectat”.

E.ON Energie Romania este unul din cei mai mari furnizori de gaze și electricitate din România, deservind aproximativ 3,4 milioane de clienți.

Matrai a mai spus că diversificarea este importantă dar livrările de gaze lichefiate nu sunt competitive, ca preț, cu gazele rusești importate în Ungaria via conducte. Directorul MVM a precizat că grupul ungar tranzacționează aproximativ 12-13 miliarde metri cubi pe an, iar livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din volumele totale.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro