Ungurii de la MVM plănuiau din 2023 să se extindă în România și să devină campioni energetici în regiune / „Presiunea este enormă”
Guvernul de la Budapesta a trasat încă din 2023 strategia pentru compania energetică MVM, deținută 100% de stat. „Vom transforma MVM într-un campion regional până în 2035”, spunea Karoly Matrai, CEO al companiei maghiare de stat, într-un interviu acordat publicației Index.hu în ianuarie 2024. Pe lângă țările unde este prezentă deja (Ungaria, Cehia și Slovacia), o altă piață pe care compania o avea în vizor era și România, „unde vedem oportunități bune de business”.
MVM a anunțat pe 16 decembrie că a ajuns la un acord cu nemții de la E.ON pentru preluarea diviziei de furnizare E.ON Energie România, un business cu 3,4 milioane de clienți. Tranzacția are nevoie de acordul statului român și este estimată a se finaliza în prima jumătate a anului viitor.
Numit în fruntea MVM la începutul anului 2023, Karoly Matrai cunoaște foarte bine piața din România. Anterior, el a lucrat la MET Energy România (unul dintre cei mai mari furnizori de energie din piața locală) ca director financiar, din 2020 până în 2022, potrivit profilului său de LinkedIn.
„Toată țara este cu ochii pe MVM, presiunea este enormă”, titra publicația Index.hu, într-un articol din mai 2023, după ce Ministerul Energiei de la Budapesta tocmai numise o nouă echipă la conducerea companiei.
„Chiar dacă am trăi în vremuri fericite de pace, tot ar fi o mare provocare”
„Viitorul grupului MVM depinde în principal de politica energetică guvernamentală, dar rapoartele recente arată că grupul face tot ce poate pentru a se diversifica cu succes, ceea ce ar reduce semnificativ expunerea energetică a Ungariei, în prezent dependentă de Rusia”, scriau jurnaliștii maghiari.
Ministrul Energiei, Csaba Lantos, a trasat companiei sarcini serioase: pe lângă reducerea cheltuielilor, compania trebuia să iasă din granițele țării și să aibă rezultate la nivel regional.
„Chiar dacă am trăi vremuri fericite de pace, tot ar fi o mare provocare. Dar într-o situație de război, conducerea, modernizarea și dezvoltarea unei companii atât de mari reprezintă o provocare și mai mare”, spunea Matrai atunci, pentru publicația Portfolio.
Presa maghiară mai scrie că întreaga țară se bazează pe această companie, care are în portofoliu 70% din întreaga capacitate de depozitare a gazelor din Ungaria (6,33 miliarde de metri cubi), cea mai mare din regiune. Joacă așadar un rol crucial în securitatea alimentării cu energie.
MVM dorește să devină un campion energetic regional
Într-un amplu interviu acordat în ianuarie 2024 publicației Index.hu, Matrai spune că ținta companiei este să devină un campion energetic regional până în 2035.
„Piața noastră principală este Ungaria. În Cehia avem 1,5 milioane de consumatori casnici. Nu suntem încă prezenți pe tot lanțul valoric, dar investițiile pe care le-am planificat țintesc acest lucru. În timp ce cota noastră pe piața de gaze în Cehia este de 40%, în Slovacia este de 10%, însă facem multe ca să creștem aceste cifre.
Alt focus pentru noi este reprezentat de Serbia, România și Balcani, unde vedem oportunități bune de business, fie în zona regenerabilelor, fie în alt domeniul al producției.
Viziunea noastră este că MVM va ajunge compania energetică dominantă în centrul și estul Europei în 2035”.
„Dacă am fi la maraton, suntem după kilometrul 30”
Ce a mai spus șeful MVM în interviu:
- Avem în plan listarea la bursa din Budapesta. Dacă această cursă ar fi un maraton, suntem deja după kilometrul 30.
- Suntem interesați să rezervăm capacitate în terminalele LNG (gaz natural lichefiat) din Germania și Polonia.
- Avem o țintă de 3.000 de MW în capacități de producere a energiei regenerabile, atât în Ungaria, cât și în afara ei. Pentru echilibrare vom folosi centrale pe gaz (CCGT) și vrem să cumpărăm cel puțin o centrală cu acumulare prin pompaj.
- Toate aceste investiții vor ajuta Ungaria să-și reducă dependența de sursele de energie din alte țări.