Sari direct la conținut

Chișinăul îndeamnă Moscova să nu mai citească știri false, după ce a fost invitat să dea explicații despre „intenția de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”

HotNews.ro
Chișinăul îndeamnă Moscova să nu mai citească știri false, după ce a fost invitat să dea explicații despre „intenția de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”
Ministerul de Externe de la Moscova. FOTO: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei, a anunțat marți Ministerul de Externe de la Chișinău, după ce un diplomat moldovean de la Moscova a fost convocat să dea explicații pe această temă.

Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat, pentru astăzi după-amiază (marți, n.r.), la ministerul rus de externe, fiind informat că discuțiile vor viza „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”, a anunțat Ministerul moldovean de Externe.

„În acest context, MAE constată că ministerul de externe rus, cu regret, se informeză din știrile false din mediul online”, precizează MAE moldovean.

„Așadar, Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității”, a adăugat Chișinăul.

În acest context, diplomația moldoveană a aruncat și o săgeată spre Moscova: „MAE reamintește că singura țară care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților, este Federația Rusă”.

„Republica Moldova este un stat democratic cu mecanism decizional transparent. Astfel, toate deciziile autorităților Republicii Moldova sunt reflectate și anticipate pe resursele sale oficiale, prin urmare recomandăm ministerului de externe rus să se informeze despre Moldova din surse oficiale”, spune în continuare MAE moldovean.

„MAE își exprimă regretul față de această dezinformare și îi solicită ministerului de externe de la Moscova să nu promoveze falsuri despre țara noastră”, concluzionează comunicatul.

Site-ul Anticoruptie.md a observat că publicația rusească Hibini.ru este cea care a scris că NATO ar testa intenția Rusiei de a ataca aerodromurile din Moldova unde sunt staționate F-16.

„Mai multe surse susțin că un F-16 a fost zărit recent deasupra Odesei. Luptătorul și-a oprit transponderul în apropierea Moldovei și a dispărut de pe radar. Acest lucru indică faptul că avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene ale SUA se află într-adevăr în Moldova”, a menționat publicația rusă.

INTERVIURILE HotNews.ro