Chiuariu: Procurorii numiti de Macovei sa-si demonstreze obiectivitatea
Ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, a sustinut joi prima conferinta de presa dupa demisia sa, pe tema Codului de Procedura Civila. Printre modificarile enumerate de Chiuariu se afla reducerea duratei procesului si simplificarea procedurii de divort in cazul intelegerii intre parti. La finalul conferintei, relatate „LIVE” de HotNews.ro, Chiuariu a anuntat ca va trimite la DNA toate cele 230 de transferuri de teren avizate de Ministerul Justitiei in mandatul Monicai Macovei.
Abia ajuns in sala, la ora fixata, ministrul demisionar este rugat de ziaristi sa amane inceperea conferintei, pana televiziunile de stiri reusesc sa inceapa transmisiunea in direct. „De ce? E un subiect plicticos”, zice Chiuariu zambind satisfacut. „Pentru ca sunteti un clasic in viata”, vine replica ziaristilor. „Nu inca”, se-ncrede Chiuariu.
Televiziunile dau OK-ul. „Nu as fi vrut sa ne despartim fara sa va vorbesc despre Codul de Procedura Civila”, isi incepe Chiuariu conferinta.
„Printre scopurile modificarilor aduse Codului de Procedura Civila se numara micsorarea perioadei de desfasurare a unui proces, evitarea unor actiuni abuzive, nejustificate, care aduc prejudicii celor chemati in judecata si duc la prelungirea proceselor, dar si crearea unei practici judiciare unitare care vor duce la predictibilitatea actului de justitie”, declarat ministrul demisionar.
Principalele modificari
- Recuzarea judecatorilor nu va mai afecta cursul unui proces
- Va fi regandita institutia recuzarii, frecvent utilizata in practica pentru tergiversarea solutionarii procesului civil. Numai judecatorii care fac parte din completul de judecata sa poata fi recuzati. Motivele pentru care poate fi solicitata recuzarea sunt expres si limitativ prevazute de lege.
- Stramutarea va fi reconsiderata. Suspendarea cauzei pana la solutionarea cererii de stramutare sa nu se mai dispuna decat dupa plata unei cautiuni.
- Competentele instantelor vor fi asezate in acord cu prevederile Codului de Procedura Penala.
- Va fi reasezata competenta materiala, astfel incat: judecatoriile sa judece cauzele mai putin importante, dar frecvente; tribunalele sa devina instante cu plenitudine de competenta; curtile de apel sa judece apelurile; Inalta Curte de Casatie si Justitie sa devina instanta de recurs si sa isi indeplineasca rolul constitutional de a asigura interpretarea si aplicarea unitara a legii la nivel national.
- Procedura de citare sau comunicarea actelor va fi posibila, la cererea partii interesate si pe cheltuiala acesteia, si prin executori judecatoresti sau prin servicii de curierat rapid. De asemenea, citatiile si comunicarea altor acte de procedura se vor putea face de grefa instantei si prin telefax, posta electronica sau prin orice alte mijloace care asigura transmiterea textului si confirmarea primirii acestuia.
- Cererea de chemare in judecata va fi supusa, inainte de a fi comunicata paratului, unui control privind conditiile de fond si de forma prevazute de lege
- Regula cercetarii procesului, a administrarii probelor, in camera de consiliu, in timp ce dezbaterea procesului ramane preponderent in sedinta publica.
- Se are in vedere impiedicarea intarzierii dosarelor. Amanarile ce vor putea fi acordate vor avea caracter exceptional.
- Contestatia privind tergiversarea procesului are drept scop punerea in acord a legislatiei nationale cu deciziile CEDO, care au sanctionat lipsa mijloacelor legale de a actiona in cazul depasirii termenului rezonabil.
- Dezbaterile se vor inregistra, iar la cererea partii interesate vor fi transcrise
- Apelul ramane calea de atac ordinara, modificarea privind termenul in care poate fi ataca o decizie prin apel, de la 15 la 30 de zile.
- Recursul va fi o cale de atac extraordinara, avand si el termenul modificat, de la 15 la 30 de zile.
- Simplifica procedura divortului prin intelegerea partilor. In cazul in care partile nu au copii minori, divortul prin intelegerea partilor va avea loc la oficiile de stare civila.
- Vor fi introduse tipuri noi de actiunde de divort: divortul pe baza cererii acceptate de parat, divortul pentru despartire indelungata, in cazul despartirii de peste 5 ani, divortul pentru detentie indelungata si divortul pe motiv de boala a uneia dintre parti.
Printre cei care au lucrat la aceasta varianta a Codului de Procedura Civila se numara Viorel Mihai Ciobanu, Falvius Baias, Gheorghe Florea, Valentin Mitea, Iulian Galca.
Rafuieli cu DNA si Monica Macovei
In ceea ce priveste succesorul sau in fruntea ministerului, Chiuariu a declarat ca numele acestuia nu va fi cunoscut inainte de saptamana care urmeaza.
Cat despre posibilul aviz pe care Tarian Basescu il va da pentru urmarirea sa penala, ministrul demisionar a declarat ca acesta ar trebui sa procedeze in acest fel cat mai repede. De altfel el sustine ca modificarea componentei comisiei presidentiale nu a avut rol de intarzierea, ci de grabire a avizelor. „De asta am incercat sa schimbam componenta comisiei, sa nu mai poata fi folosit ca instrument de santaj”, a afirmat Chiuariu.
El crede ca a fost discriminat de DNA, pentru ca nu a fost instiintat cu privire la cercetarea sa: „Unii dintre ministri au fost instiintati in scris, eu am aflat dintr-un comunicat de presa al DNA, ceea ce duce cu gandul la o procedura discriminatoarie”.
In ceea ce priveste viitorul, Chiuariu a declarata ca poate spune cu siguranta ca „voi relua lucrarea de doctorat, la Facultatea de drept Alexandru Ioan Cuza din Iasi.”
La finalul conferintei, Chiuariu a arata spre trei mormane de acte aflate pe o masa: „Am pregatit 230 de transferuri de teren semnate pe vremea predecesorului meu, Monica Macovei. Le voi trimite la DNA pentru ca domnii procurori numiti de Monica Macovei sa-si demonstreze obiectivitatea si sa le cerceteze.” Rugat sa dea detalii despre respectivele acte, Chiuariu se multumeste sa spuna ca este convins ca o parte dintre ele vor aparea in presa in perioada urmatoare. El sustine ca nu poate spune ca s-au comis ilegalitati prin semnarea lor.