CIA a transmis Casei Albe că soldații ucraineni nu sunt încercuiți în Kursk, dar Trump a continuat să susțină acest lucru, alături de Putin – Reuters

Soldații ucraineni din Kursk au pierdut teren în ultimele zile, dar nu sunt încercuiți de forțele ruse, contrar declarațiilor recente făcute de Donald Trump și Vladimir Putin, au declarat pentru Reuters trei oficiali americani și europeni familiarizați cu evaluările serviciilor de informații ale guvernelor lor.
Agențiile de informații americane, inclusiv CIA, au împărtășit Casei Albe săptămâna trecută evaluarea potrivit căreia trupele ucrainene nu sunt încercuite în Kursk, au declarat un oficial american și o altă persoană familiarizată cu această chestiune.
Cu toate acestea, Trump a continuat să afirme că forțele Kievului sunt încercuite în regiunea din vestul Rusiei.
Evaluările serviciilor de informații americane și europene arată că trupele ucrainene s-au confruntat într-adevăr cu o presiune intensă din partea forțelor ruse, dar nu sunt complet încercuite, au declarat oficialii.
Într-o postare pe rețelele sociale din 14 martie, Trump a declarat totuși că i-a cerut președintelui rus să cruțe viețile a mii de ucraineni despre care a spus că sunt „complet înconjurați” și vulnerabili. Putin a răspuns că va face acest lucru dacă aceștia se predau.
Trump a repetat afirmația privind forțele ucrainene „încercuite” în timpul unui discurs susținut luni la Kennedy Center din Washington și marți într-un interviu pentru Fox News.
O strategie a Rusiei
Și Institutul pentru Studiul Războiului, un think-tank american cu sediul la Washington care monitorizează conflictul, a anunțat pe 14 martie că „nu a observat nicio dovadă geolocalizată care să indice că forțele ruse au încercuit un număr semnificativ de forțe ucrainene în regiunea Kursk sau în altă parte de-a lungul liniei frontului din Ucraina”.
Experții au descris afirmația lui Putin din 13 martie potrivit căreia forțele ucrainene din Kursk au fost izolate și vor trebui în cele din urmă „să se predea sau să moară” ca fiind o dezinformare menită să arate că Rusia oferă concesii prin salvarea vieților soldaților ucraineni, oferindu-i lui Putin un avantaj în negocierile privind încetarea focului.
„Acest lucru face probabil parte din efortul lui Putin de a arăta că ei câștigă războiul și că rezistența este inutilă. Acest lucru rezonează cu Trump”, a explicat pentru Reuters Mark Cancian, colonel în retragere al Corpului Pușcașilor Marini și consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
Zelenski a spus că Putin minte
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat că forțele ucrainene sunt încercuite și a declarat că Putin minte cu privire la realitatea de pe teren.
Liderul ucrainean a recunoscut însă că armata sa se află într-o poziție dificilă în Kursk și că se așteaptă la atacuri sporite din partea Rusiei, care încearcă să expulzeze complet forțele ucrainene din regiune.
Din august 2024, când soldații ucraineni au lansat incursiunea din Kursk, Kievul a pierdut aproape tot teritoriul pe care l-a câștigat.
Consiliul Național de Securitate al SUA nu a răspuns direct la întrebările privind evaluările serviciilor de informații adresate de Reuters, dar a făcut referire la o declarație comună a secretarului de stat Marco Rubio și a consilierului pentru securitate națională Mike Waltz, care a menționat convorbirea lui Trump cu Zelenski de miercuri și modul în care cei doi lideri au convenit să continue schimbul de informații privind Kursk.
Casa Albă, CIA și Biroul directorului serviciilor naționale de informații au refuzat să comenteze.
Trump a vorbit marți cu Putin. În timpul acestei convorbiri, liderul rus a declarat că va opri atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile, o promisiune pe care Zelenski a declarat că Ucraina ar fi pregătită să o accepte.