Sari direct la conținut

Cine se află în spatele asasinării unui jurnalist grec? Justiția, chemată să dea un răspuns

HotNews.ro
Justiția elenă, care examinează asasinarea jurnalistului grec Giorgos Karaïvaz în 2021, trebuie să stabilească „cine se află în spatele” acestui caz care a zguduit lumea presei, a cerut miercuri avocatul părții vătămate, potrivit AFP.
Politia din Grecia, Foto: Jose Hernandez | Dreamstime.com
Politia din Grecia, Foto: Jose Hernandez | Dreamstime.com

„Există elemente care trebuie elucidate de instanță (…) Trebuie să aflăm cine se află în spatele acestui caz”, a declarat pentru AFP Antonis Xylourgidis, avocatul văduvei și fiului jurnalistului.

Giorgos Karaïvaz, în vârstă de 52 de ani, jurnalist de investigații, a fost ucis la 9 aprilie 2021, în miezul zilei, de 13 gloanțe trase de doi bărbați aflați pe o motocicletă în fața locuinței sale de la periferia Atenei.

Doi frați, în vârstă de 41 și 49 de ani, au fost arestați și plasați în arest preventiv anul trecut, după ce au fost acuzați de omucidere din culpă.

Potrivit avocatului reclamantului, „stiloul lui Giorgos Karaïvaz a fost o pacoste”, iar identificarea instigatorului moral al acestei crime, care „a semănat frica în lumea jurnalistică”, este „o chestiune de democrație”.

Curtea de Apel din Atena a fost nevoită să întrerupă procesul miercuri, imediat după deschiderea acestuia, după ce a constatat „absența a trei ofițeri de poliție, martori în acest caz”, potrivit lui Antonis Xylourgidis.

Procesul urmează să se reia pe 5 iulie.

Asasinarea lui Giorgos Karaïvaz a contribuit în mare măsură la deteriorarea libertății presei în Grecia, care a coborât pe ultimul loc între țările Uniunii Europene în barometrul anual al Reporteri fără Frontiere (RSF).

Acest proces „trebuie să marcheze începutul sfârșitului impunității” și „procedurile penale trebuie să ducă la condamnarea tuturor celor responsabili pentru această crimă, inclusiv a creierului operațiunii”, a declarat miercuri ONG-ul pe rețeaua de socializare X.

Potrivit raportului 2024 publicat în mai, Grecia ocupă locul 88 din 180 de țări, în urma partenerilor săi europeni precum Ungaria și Polonia.

INTERVIURILE HotNews.ro