Ciolacu intervine în scandalul bonusurilor de pensionare din Romsilva: Nu vor mai exista șefi care ies la pensie cu bonus de 100 de mii de euro

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că guvernul va aproba o ordonanță de urgență prin care angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de acele prime echivalente cu minimum 5 salarii pe ultima lună de activitate. „Punem astăzi punct primelor nejustificate de la Romsilva, nu vor mai exista șefi care ies la pensie cu bonus de 100 de mii de euro!, a spus Ciolacu.
„Mai exact, în momentul pensionării, angajații din domeniul silvic nu vor mai beneficia de acele prime echivalente cu minimum 5 salarii pe ultima lună de activitate. Prime care, în cazul șefilor, ajungeau la 10 salarii”, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern.
Guvernul are pe agendă un proiect de ordonanță de urgență care prevede abrogarea art. 46, alineatul 4 din Ordonanța de urgență nr. 59 /2000 privind Statutul personalului silvic, respectiv:
- (4) Personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificație egală cu de minimum 5 ori salariul brut pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.
Acordarea sporurilor/premiilor nu este un drept fundamental conform legislației în vigoare
În nota de fundamentare, Guvernul spune că prin eliminarea acestei facilități pentru angajații din sectorul silvic nu se încalcă drepturi constituționale, deoarece „acordarea sporurilor/ premiilor nu este un drept fundamental conform legislației în vigoare”.
- „În acest sens, reamintim că potrivit Deciziei Curții Constituționale nr.669/2022: „limitarea sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor și a altor drepturi nu echivalează cu diminuarea salariului de bază. Statul are deplina legitimitate constituțională de a acorda sporuri, stimulente, premii, adaosuri la salariul de bază personalului plătit din fonduri publice, în funcție de veniturile bugetare pe care le realizează.
- Acestea nu sunt drepturi fundamentale, ci drepturi salariale suplimentare. Legiuitorul este în drept, totodată, să instituie anumite sporuri la indemnizațiile și salariile de bază, premii periodice și alte stimulente, pe care le poate diferenția în funcție de categoriile de personal cărora li se acordă, le poate modifica în diferite perioade de timp, le poate suspenda sau chiar anula”, se arată în nota de fundamentare.
Scandalul Romsilva: 100.000 bonus de pensionare
Scandalul cu Romsilva a pornit după ce ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a plâns de cheltuielile mari pe care le are regia responsabilă de pădurile țării. El a dezvăluit la sfârșitul lunii ianuarie că persoane din Romsilva au primit 500.000 lei (100.000 de euro) bonus de pensionare, iar directorul instituției încasează 44.000 lei brut pe lună (nr. 25.740 net – peste 5.000 de euro).