Sari direct la conținut

Citat de Tass, un oficial rus admite o vulnerabilitate majoră: „Dronele Ucrainei traversează 2.500 de km. Multe regiuni sunt conștiente”

HotNews.ro
Ucrainenii folosesc în mod frecvent dronele pe câmpul de luptă, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia
Ucrainenii folosesc în mod frecvent dronele pe câmpul de luptă, Foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Dronele ucrainene au capacitatea de a lovi până la 2.500 de kilometri în Rusia, a avertizat miercuri un înalt oficial al forțelor aeriene ruse, citat de agenția de știri Tass. El a asigurat totuși că Moscova a fost protejată de astfel de lovituri, scrie Reuters.

Moscova a admis în mod public pericolul reprezentat de dronele ucrainene, care au lovit în mod repetat infrastructura militară și instalațiile petroliere din mai multe regiuni rusești.

Declarația lui Dmitri Bogdanov, șeful departamentului de război radio-electronic al Forțelor Aerospațiale Ruse, a fost preluată de agenția de știri de stat TASS și sugerează că o porțiune largă din teritoriul rusesc care se învecinează cu Ucraina este vulnerabilă la un potențial atac, scrie Reuters.

„Inamicul nu stă pe loc”, a declarat Bogdanov. „Acum, vehiculele aeriene fără pilot pot traversa o zonă de până la 2.500 de kilometri, iar multe regiuni (rusești) sunt conștiente de acest lucru”, a declarat Bogdanov la o conferință de securitate, potrivit TASS.

Bogdanov a declarat că au fost luate măsuri pentru a proteja Moscova, capitala Rusiei, de atacurile dronelor ucrainene și că alte regiuni fac de asemenea eforturi pentru a-și asigura apărarea.

O lungă serie de atacuri

De la începutul anului, Rusia a fost lovită de o serie de atacuri cu drone din Ucraina, care au lovit infrastructura de rafinare a petrolului, deosebit de importantă pentru țara acre este al doilea mare exportator de țiței din lume.

Ucraina nu confirmă sau infirmă în mod oficial că atacă rafinării din interiorul Rusiei, dar afirmă în mod public că astfel de situri sunt ținte legitime, deoarece ele ajută efortul militar al Moscovei. Kievul subliniază de asemenea că în acest timp, atacurile rusești lovesc infrastructura ucraineană, inclusiv instalațiile energetice.

În ceea ce ar fi una dintre cele mai îndrăznețe tentative de atac cu drone pe teritoriul rusesc de la începutul conflictului din Ucraina, o sursă de la Kiev a declarat luni că o aeronavă fără pilot a vizat un sistem radar militar rusesc de avertizare timpurie în regiunea Orenburg, la aproximativ 1.500 km de cel mai apropiat teritoriu controlat de Ucraina.

Moscova nu a confirmat oficial atacul.

Eforturile Rusiei

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat săptămâna trecută că autoritățile fac mai multe eforturi pentru a proteja infrastructura energetică a țării împotriva dronelor, inclusiv prin instalarea de plase antidronă la instalațiile cheie.

Moscova a fost atacată de drone ucrainene de mai multe ori de la începutul războiului la scară larg, în februarie 2022.

Un alt atac îndrăzneț a avut loc în luna mai a anului trecut. Imaginile au surprins două drone zburând spre complexul Kremlinului cu vedere spre Piața Roșie înainte de a fi distruse.

Kremlinul a acuzat Kievul că a încercat să îl asasineze pe președintele Vladimir Putin, afirmație respinsă de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro