Sari direct la conținut

Clădirea unui fost transformator de electricitate din Sinaia e cea mai mică locuință de vacanță din România

HotNews.ro
Transformator, Foto: HotNews
Transformator, Foto: HotNews

Din dorința de a avea un spațiu care să creeze apropiere, o familie din București a cumpărat și renovat un fost transformator electric din Sinaia. Rezultatul? Cea mai mică locuință de vacanță din România, un loc inedit unde fiecare element a fost atent gândit și implementat, o bijuterie arhitecturală de doar 11 metri pătrați.

Arsena și Dan locuiesc în București, dar pleacă foarte des în vacanțe împreună (alături de cei doi copii și doi câini ai lor), motiv pentru care și-au dorit o casă de vacanță care să-i apropie, unde costurile de întreținere să nu afecteze bugetul familiei.

Dorința a devenit realitate atunci când clădirea unei foste stații de transformare electrice din Sinaia a fost scoasă la vânzare. „Ne-am îndrăgostit iremediabil de această clădire, pe care o știam încă din copilărie, când veneam cu părinții la munte. Într-una dintre vizitele noastre prin Sinaia am văzut anunțul de vânzare, iar la o săptămână după asta era al nostru. Totul s-a întâmplat foarte repede”, spune Dan, de meserie arhitect.

A urmat o perioadă destul de lungă în care s-au gândit cum să abordeze proiectul, iar în 2023 au început să lucreze la el. Renovarea a durat opt luni de zile și a fost gata abia la final de an, deoarece, la momentul cumpărării, familia nu știa multe despre clădire, iar abia apoi a început să-i descopere povestea. „Odată ce am făcut asta, pentru noi clădirea nu a mai fost clădire, ci o bijuterie de care trebuia să avem grijă”, își aduce aminte proprietarul.

Povestea unui transformator electric din Sinaia

Imobilul transformat de Arsena și Dan face parte dintr-o serie de șapte stații de transformare de electricitate, diferite ca proiect, în funcție de amplasament. A fost construit în perioada 1923-1926, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu (1885-1966), cu ocazia dezvoltării electrificării orașului, la solicitarea Societății „Electrica.”

Transformatorul T5, devenit azi tiny-ul T5, este poziționat la intersecția a două străzi din Sinaia, are formă de turn, cu o amprentă în plan de doar 11 metri pătrați și o înălțime la cornișă de șapte metri.

CITEȘTE CONTINUAREA PE LOVEDECO.RO

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro