Sari direct la conținut

Climatologul Roxana Bojariu, la RFI, despre furtunile violente: Anul 2013 este unul oarecum atipic

HotNews.ro

Anul 2013 este oarecum atipic din punct de vedere al temperaturilor si precipitatiilor din aceasta vara. O spune, la emisiunea Planeta Verde de la RFI, climatologul Roxana Bojariu. Ea precizeaza ca „astfel de furtuni de vara se pot produce oricand, teoretic, dar cu mai mare probabilitate in luna iunie, climatologic vorbind”.

Fenomene meteo extreme au afectat Romania in ultimele saptamani. Zeci de copaci au fost doborati de vantul neobisnuit de puternic, iar unele orase s-au trezit inundate din cauza cantitatilor mari de precipitatii cazute intr-un interval mic de timp.

Climatologul Roxana Bojariu spune ca „tipul acesta de fenomene este caracteristic sezonului cald, dar frecventa lor in aceasta vara si intensitatea lor uneori este intr-adevar mai mare decat cea obisnuita, cea pe care arhivele noastre le desemneaza ca fiind sa zicem standard, mediile climatice adica. Dar e vorba de variabilitate climatica naturala”.

Ea precizeaza ca „luna iulie, climatologic vorbind este una mai stabila decat luna iunie. Cea mai instabila luna este luna iunie, climatologic vorbind. Dar chiar si in luna iulie exista inca, climatologic vorbind, norme pentru precipitatii destul de mari. Ele devin treptat mai mici in luna august si septembrie si mai mici. Astfel de furtuni de vara se pot produce oricand, teoretic, dar cu mai mare probabilitate in luna iunie, climatologic vorbind”.

Continuarea pe www.rfi.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro