Sari direct la conținut

Când apar anticorpii și cât durează imunitatea după vaccinul antiCOVID? Gheorghiță: Sunt date în dinamică

HotNews.ro
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că imunitatea dată de vaccinul anti-COVID poate dura şi peste un an, conform estimărilor şi datelor existente, iar anticorpii încep să apară la 14 zile de la administrarea primei doze de ser, în cazul vaccinului pe baza de ARN mesager.

„Avem date deja la circa şase luni (…) ceea ce ne estimează probabil o durată de peste un an al răspunsului imun, posibil şi mai mult. Sunt date care vor veni, sunt în dinamică, această durată de peste un an este doar o estimare, trebuie să subliniez acest lucu, urmează să fie consolidat de date”, a declarat Valeriu Gheorghiţă sâmbătă seară, la Antena 3.

Medicul a precizat că anticorpii încep să apară la aproximativ 14 zile de la prima doză în cazul vaccinului produs pe Pfizer şi Moderna şi la trei săptămâni în cazul serului livrat de AstraZeneca, însă beneficiile „nu sunt masive” după doar o doză.

După administrarea rapelului, răspunsul imunitar apare la 10 zile în cazul serurilor de la Pfizer şi Moderna şi 2 săptămâni pentru vaccinul produs de AstraZeneca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro