Sari direct la conținut

Coloniști israelieni incendiază un sat din Cisiordania

HotNews.ro
Soldați israelieni cantonați în Jit. Foto: jaafar ashtiyeh / AFP / Profimedia
Soldați israelieni cantonați în Jit. Foto: jaafar ashtiyeh / AFP / Profimedia

Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat din Cisiordania ocupată, potrivit unui anunț făcut de Ministerul palestinian al Sănătății. Cel puțin o persoană a fost ucisă.

Coloniștii – unii dintre ei purtând măști – au aruncat cu pietre și cocktail-uri Molotov în timp ce atacau satul Jit, lângă orașul Nablus, joi seară, au confirmat și Forțele de Apărare Israeliene (IDF), notează BBC.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „cei responsabili pentru orice faptă criminală vor fi prinși și urmăriți penal”.

Președintele israelian Isaac Herzog a scris într-o postare pe X: „Aceasta este o minoritate extremă care dăunează comunității de coloniști care respectă legea și așezării în ansamblu și în numele și statutul Israelului în lume într-o perioadă deosebit de sensibilă și dificilă.

„Oficienții de aplicare a legii trebuie să acționeze imediat” pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, a adăugat domnul Herzog.

Într-o declarație, IDF a spus că forțele sale au fost desfășurate în sat „în câteva minute” de la primirea rapoartelor de violență, trăgând în aer pentru a dispersa mulțimile. Atacatorii au fost apoi îndepărtați din Jit.

IDF a adăugat că o anchetă comună a fost lansată în cooperare cu agenția de securitate israeliană Shin Bet și cu poliția israeliană în urma acestui „incident grav”.

Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că un sătean local în vârstă de 20 de ani a fost ucis și o altă persoană a fost grav rănită în piept. IDF a spus că examinează raportul decesului.

Liderii politici israelieni au condamnat atacul, angajându-se să-i pedepsească pe autori. Un cetățean israelian a fost reținut în Jit, a spus IDF.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini care arată case și vehicule incendiate în Jit joi târziu.

Penele de fum se văd ridicându-se deasupra satului.

Oficiali SUA au declarat că atacurile coloniștilor sunt „inacceptabile și trebuie să înceteze”.

„Autoritățile israeliene trebuie să ia măsuri pentru a proteja comunitățile și să tragă la răspundere pe autorii acestor violențe”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe.

Palestinienii acuză în mod regulat forțele de securitate israeliene că au permis unor grupuri de coloniști violenți să le atace satele.

Potrivit OCHA – Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare – au avut loc peste 1.000 de atacuri ale coloniștilor împotriva palestinienilor din octombrie, cu cel puțin 107 decese și răniri.

INTERVIURILE HotNews.ro