Sari direct la conținut

Comandant al Hezbollah, ucis într-un atac aerian al Israelului. Riposta milițiilor pro-iraniene

HotNews.ro
Comandant al Hezbollah, ucis într-un atac aerian al Israelului. Riposta milițiilor pro-iraniene
Bombardament Hezbollah în nordul Israelului Foto: Rabih DAHER / AFP / Profimedia

Unul dintre comandanții militari ai milițiilor Hezbollah din sudul Israelului a fost ucis într-un atac al armatei israelieni, ceea ce a provocat represalii, cu tir de rachete țintit asupra teritoriului israelian, informează Reuters.

Armata israeliană a anunțat că l-a ucis pe Mohammed Nasser, despre care a afirmat că era comandantul unei unități responsabile cu bombardarea Israelului din sud-vestul Libanului. Nasser a fost ucis printr-un atac aerian care a avut loc în orașul Tyr, el fiind unul dintre cei mai importanți lideri ai Hezbollah care au murit în conflict.

Declanșate în urma războiului din Gaza, ostilitățile au creat îngrijorări legate de un conflict mai amplu și mai devastator între adversari puternic înarmați.

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării, a spus că Hezbollah a fost lovită „foarte puternic” și că este pregătit să iar orice măsură necesară împotriva grupării, chiar dacă este preferată o soluție negociată.

Hezbollah a început să atace obiective la granița cu Israelul după atacul Hamas din 7 octombrie, gruparea anunțând că va înceta focul când Israelul oprește ofensiva în Gaza.

Hezbollah a anunțat lansarea a două atacuri ca răspuns la ceea ce a etichetat drept „un asasinat”, precizând că au fost lansat 100 de rachetr Katiușa asupra unei baze militare israeliene, o alta fiind atacată cu rachete de producție iraniană Falaq, în orașul Kiriat Shmona.

Israelul susține că majoritatea rachetelor au căzut în zone pustii, iar altele au fost interceptate. Nu există informații privind victime, însă pompierii au fost chemați să stingă mai multe incendii provocate de rachete.

Surse libaneze susțin că Nasser coordona o parte din operațiunile Hezbollah de la granița libanezo-israeliană.

Ostilitățile din zonă au afectat zecii de oameni care au fost nevoiți să-și abandoneze locuințele. Atacurile israeliene au ucis peste 300 de membri ai Hezbollah și 87 de civili, după o evaluare Reuters. Israel a anunțat că atacurile venite din Israel s-au soldat cu moartea a 18 militari și 10 civili.

INTERVIURILE HotNews.ro