Sari direct la conținut

Comisia electorală ungară a decis să renumere voturile nule la alegerile din Budapesta. Actualul primar a câștigat cu o diferență de 324 de voturi

HotNews.ro
Comisia electorală ungară a decis să renumere voturile nule la alegerile din Budapesta. Actualul primar a câștigat cu o diferență de 324 de voturi
David Vitezy. FOTO: Zoltan Balogh / AP / Profimedia

Comisia Electorală Națională a Ungariei a decis joi să renumere buletinele de vot invalide exprimate la alegerile pentru primăria din Budapesta duminică. Decizia a fost luată după ce unul dintre candidați, Dávid Vitézy, a depus personal o plângere, contestând rezultatul alegerilor care arată că acesta a pierdut în fața contracandidatului său Gergely Karácsony, actualul primar, la o diferență de doar 324 de voturi, scriu publicațiile maghiare Telex și Hungary Today.

Cursa electorală pentru cea mai importantă primărie din Ungaria, cea a capitalei Budapesta, nu s-a terminat încă: autoritățile electorale au decis să renumere voturile declarate invalide la alegerile municipale de duminică, desfășurate împreună cu cele europarlamentare.

Rezultatele preliminare au arătat că actualul primar Gergely Karácsony, susținut de Coaliția Democrată (DK), de socialiști (MSZP) și de Dialogul – partidul ecologist, a adunat 47,53% (371.467 voturi), în vreme ce Dávid Vitézy, candidatul susținut de LMP („Politica poate fi altfel” – partid de opoziție) și de Fidesz-ul lui Viktor Orban a primit 47,49% (371.143 voturi).

Potrivit infrormațiilor citate de site-ul Telex, la alegerile pentru funcția de primar al Budapestei au fost numărate în total 24.592 de voturi nule, de 76 de ori mai multe decât diferența dintre candidați, motiv pentru care Vitézy a depus miercuri după-amiază contestația.

După o dezbatere mai lungă decât de obicei, comisia a decis să dispună deschiderea urnelor de vot sigilate colectate din toate secțiile de votare din capitală precum și inspectarea și renumărarea buletinelor de vot nevalabile exprimate la alegerile pentru primărie.

Buletinele de vot nule, scrie site-ul Hungary Today, vor fi trimise la Biroul Electoral Național pentru renumărare, începând de vineri dimineață. Attila Nagy, președintele Biroului Electoral Național, a declarat că birourile electorale de circumscripție vor preda buletinele de vot nule până joi după-amiază. Membrii comisiilor electorale locale vor supraveghea deschiderea urnelor.

Decizia a fost luată după ce Vitézy a susținut că dovezile din 202 secții de votare arată că voturi corecte au fost invalidate în mod greșit. El a menționat de asemenea că Alexandra Szentkirályi, candidata inițială a Fidesz-KDNP, s-a retras din cursă înainte de termenul legal, ceea ce a dus la tăierea numelui său de pe buletinele de vot.

Cu toate acestea, a spus el, metoda inconsecventă de tăiere a numelui de pe buletin e generat confuzie în rândul alegătorilor.

Actualul primar și câștigătorul interimar al alegerilor, Gergely Karácsony, a reacționat spunând că toată lumea are dreptul la recurs, dar a subliniat că numărul mare de voturi nule a fost din vina Fidesz, care și-a retras candidata în ultimul moment.

De asemenea, el a precizat că Vitézy „dorește acum o renumărare a voturilor nevalabile pe baza declarațiilor acelorași delegați electorali ai Fidesz care duminică au semnat un certificat care atestă că voturile erau într-adevăr nevalabile”.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, și-a retras candidata pentru funcția de primar al Budapestei, lăsând alegerile din 9 iunie într-o competiție deschisă între actualul primar liberal Gergely Karacsony și David Vitezy, un fost tehnocrat Fidesz, propus de partidul ecologist LMP.

Comentatorii au observat că Szentkirályi nu avea nicio șansă de a câștiga alegerile, așa că Fidesz a decis să îl susțină pe Vitezy cu scopul de a-l înlătura pe Karacsony, unul dintre liderii opoziției.

INTERVIURILE HotNews.ro