Sari direct la conținut

Comisia Europeana prezinta un catalog de optiuni pentru bugetul UE post-Brexit

HotNews.ro

Comisia Europeana a publicat miercuri un „catalog” de optiuni pentru bugetul UE post-Brexit, cu scopul de a ajuta liderii europeni sa stabileasca prioritatile pe care si le vor fixa, scrie AFP.

„Sefilor de stat si de guverne li se va prezenta acest meniu si ei vor alege ce doresc sa comande”, a explicat comisarul pentr Buget, Gunther Oettinger, intr-o conferinta de presa la Bruxelles.

Inainte de a preciza: „Factura va trebui ulterior asumata”.

Plecarea Marii Britanii, programata in martie 2019, va produce o „gaura” de 12 pana la 15 miliarde de euro in fiecare an in finantele UE, o pierdere considerabila in momentul in care UE incearca sa finanteze noi politici, in materie de aparare sau migratie, in special.

Pentru urmatorul sau „cadru financiar multianual” (CFM), intre 2021 si 2027, UE trebui sa faca unele alegeri, in conditiile in care actualul buget este consacrat (pana la 70%) pentru doua dintre politicile istorice: politica de coeziune si politica agricola.

CFM fixeaza plafoane anuale de cheltuieli pe domenii de actiune – limita pentru perioada curenta pana in 2020 este de circa 963 miliarde de euro pentru sapte ani.

Principalul obiectiv al Comisiei este in acest sens „sa nu finanteze decat proiectul care reprezinta o valoarea adaugata europeana”, a subliniat Oettinger.

Respectiv sa demonstreze statelor membre, putin inclinate sa-si majoreze contributiile, ca de programe bine concepute nu va beneficia o singura tar, ci ansamblul UE, contribuind in plus la intarirea pietei unice.

„Daca fiecare tara va incerca sa-si maximizeze profiturile (…) nu va merge”, a avertizat Oettinger.

Executivul european isi va formula propunerea oficiala in 2 mai. Dar „catalogul” scenariilor publicat miercuri va permite alimentarea unei dezbateri intrei cei 27 de lideri europeni.

In ce priveste PAC, Comisia prezinta trei optiuni. Mentinerea nivelurilor de cheltuieli la circa 400 de miliarde de euro, dar vizarea speciala a exploatarilor mici si medii.

Alte doua scenarii prevad reduceri de buget. Un recul de 30% ar putea antrena o scadere a venitului mediu agricol cu peste 10% intr-o serie de stat. O reducere de 15% ar limita reducerea veniturilor, dar ar putea afecta notabil anumite sectoare, in functie de alegerile facute.

Comisia ridica si problema „conditionalitatii” intre fondurile europene si valorile fundamentale ale UE, fara insa a le raspunde.

Dezbaterea asupra subiectului va trebui sa tina cont de incidenta eventualelor incalcari ale statului de drept asupra persoanelor care beneficiaza de fonduri europene, precum stundetii Erasmus, cercetatori sau ONG-uri, noteaza Comisia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro