Sari direct la conținut

Conflict deschis între Elon Musk și cei mai radicali susținători ai lui Donald Trump pe tema migrației

HotNews.ro
Conflict deschis între Elon Musk și cei mai radicali susținători ai lui Donald Trump pe tema migrației
Elon Musk și Donald Trump. Credit foto: Brandon Bell / AP / Profimedia

Miliardarul susține acordarea de vize pentru lucrătorii străini calificați și spune că aceștia vor ajuta industria americană. Poziția sa se lovește de cea a republicanilor antimigrație, care nu vor un compromis, scrie The Guardian.

Un scandal uriaș a izbucnit în ultimele zile între miliardarul Elon Musk, un consilier apropiat al lui Donald Trump, și susținătorii intransigenți ai președintelui ales, parte a așa-numitei secțiuni MAGA (Make America Great Again) a partidului.

Migrația, o temă majoră pentru victoria lui Trump în alegeri, este cea care a declanșat conflictul dintre tabăra lui Musk, susținut de colegul său antreprenor Vivek Ramaswamy, și tabăra MAGA, din care fac parte, printre alții, activista de extremă dreapta Laura Loomer și Matt Gaetz, fost membru al Congresului și fost candidat pentru funcția de procuror general.

În „opoziție directă” cu agenda lui Trump

Totul a început după ce Trump a ales un antreprenor de origine indiană – pe Sriram Krishnan – pentru a-i fi consilier pe probleme de inteligență artificială.

Loomer a atacat alegerea lui Krishnan, un investitor din Silicon Valley, ca fiind „profund îngrijorătoare”.

Loomer, cea care l-a convins pe Trump să scoată în evidență zvonurile false despre imigranții haitieni care mănâncă animale de companie în dezbaterea prezidențială din septembrie anul trecut cu Kamala Harris, l-a criticat pe Krishnan pentru că susține prelungirea vizelor și a cărților verzi pentru lucrătorii calificați străini.

Ea a spus că această politică este în „opoziție directă” cu agenda lui Trump.

Comentariile ei au atras o replică din partea lui Musk, miliardarul Space X și Tesla, cel mai influent susținător al lui Trump și el însuși un imigrant din Africa de Sud.

„Există o lipsă permanentă de talente inginerești excelente. Acesta este factorul limitativ fundamental în Silicon Valley”, a scris Musk pe X, platforma de social media pe care o deține, în ziua de Crăciun.

Într-o postare ulterioară, el a scris: „Totul se reduce la următorul lucru: vreți ca America să câștige sau vreți să piardă. Dacă forțați cele mai bune talente din lume să joace pentru cealaltă tabără, America va PIERDE. Sfârșitul poveștii”.

Despre „cultura mediocrității”

Poziția lui Musk a fost susținută de Ramaswamy, partenerul său în nou înființatul „departament al eficienței guvernamentale” (Doge), o agenție informală pe care Trump susține că o va crea, în cadrul căreia cei doi vor fi însărcinați cu reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Într-o lungă postare pe rețelele sociale, Ramaswamy – fiul unor imigranți din India – a susținut că SUA este condamnată la declin fără lucrători străini cu înaltă calificare și a sugerat că cultura americană a devenit orientată spre „mediocritate”.

„Motivul pentru care companiile de tehnologie de top angajează adesea ingineri născuți în străinătate și din prima generație în locul americanilor „nativi” nu se datorează unui deficit înnăscut de IQ american”, a scris el.

„O parte esențială a acestui lucru se reduce la cuvântul cu C: cultură. Cultura noastră americană a venerat mediocritatea în detrimentul excelenței pentru prea mult timp. Asta nu începe la facultate, ci în tinerețe”, a continuat el.

„O cultură care sărbătorește regina balului în detrimentul campionului la olimpiada de matematică sau atletul în detrimentul șefului de promoție nu va produce cei mai buni ingineri. Normalitatea nu este suficientă pe o piață globală hipercompetitivă pentru talente tehnice. Și dacă ne prefacem că așa este, China ne va tăbăci fundurile”, a mai spus Ramaswamy.

Agenții MAGA fac apel la „Marea Înlocuire”

Argumentele sale au fost întâmpinate de o reacție feroce din partea exponenților Maga, în frunte cu Loomer, care au făcut referire la o teorie a conspirației.

„@VivekGRamaswamy știe că Marea Înlocuire este reală”, a scris ea, cu referire la teoria îmbrățișată de extrema dreaptă.

„Nu ești rasist împotriva indienilor dacă vrei politicile MAGA originale pentru care am votat. Am votat pentru o reducere a vizelor H1B. Nu o prelungire”, a spus ea.

„Miliardarii din tehnologie nu au dreptul să intre în Mar-a-Lago, să-și mângâie carnetele de cecuri masive și să rescrie politica noastră de imigrare, astfel încât să poată avea muncitori sclavi nelimitați din India și China care nu se asimilează niciodată”, a mai spus Loomer.

Argumentul lui Ramaswamy a fost criticat și de podcasterul pro-Trump Brenden Dilley. „Întotdeauna îmi place când acești băieți din sectorul tehnologic îți spun direct că nu înțeleg deloc cultura americană și apoi au tupeul să îți spună că TU ești problema Americii”.

„Ar trebui să acordăm prioritate americanilor”

Chiar și Nikki Haley, fosta candidată prezidențială republicană și critică a lui Trump, ai cărei părinți sunt, de asemenea, imigranți indieni, a avut ceva critic de spus.

„Nu este nimic în neregulă cu lucrătorii americani sau cu cultura americană. Tot ce trebuie să faceți este să vă uitați la graniță și să vedeți cât de mulți vor ceea ce avem noi. Ar trebui să investim și să acordăm prioritate americanilor, nu lucrătorilor străini”, a spus ea.

Argumentele, scrie The Guardian, par să anunțe o bătălie pentru atenția lui Trump, care a marșat puternic în campanie pe discursul anti-imigrație și care, în timpul primului său mandat, a restricționat accesul la vizele H-1B, susținând că acestea permiteau prea multe abuzuri.

Însă în recenta sa campanie prezidențială, președintele ales a indicat că este deschis imigrației legale a lucrătorilor calificați, afirmând că dorește să acorde statutul de rezident permanent cetățenilor străini care urmează o facultate în SUA.

„Dacă absolviți sau obțineți o diplomă de doctorat de la o facultate, ar trebui să puteți rămâne în această țară”, a declarat el la podcastul All In în iunie anul trecut.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro