Sari direct la conținut

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu Energy Financing Team; compania a fost amendată pentru o înţelegere anticoncurenţială

HotNews.ro
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES
Bogdan Chiritoiu, Foto: AGERPRES

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat definitiv că Energy Financing Team AG (EFT) a încălcat Legea concurenţei prin participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa producerii şi comercializării de energie electrică, a anunţat sâmbătă Consiliul Concurenţei.

EFT este unul dintre cei 10 parteneri ai Hidroelectrica care au fost sancţionaţi de autoritatea de concurenţă în 2015, pentru limitarea comercializării de energie electrică către alţi furnizori de energie electrică şi/sau alţi consumatori eligibili din România, precum şi pentru limitarea altor producători în a comercializa către partenerii contractuali ai Hidroelectrica.

„EFT a atacat în instanţă decizia Consiliului Concurenţei, solicitând, în principal, anularea acesteia, iar, în subsidiar, reducerea amenzii. Într-o primă fază, EFT a câştigat la Curtea de Apel Bucureşti, iar Consiliul Concurentei a declarat recurs la ICCJ, care a fost admis, cauza fiind trimisă spre rejudecare la prima instanţă. La rejudecarea dosarului, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea formulată de EFT, menţinând ca legală şi temeinică decizia autorităţii de concurenţă. EFT a declarat, la rândul ei, recurs, respins de ICCJ ca nefondat”, se precizează în comunicatul autorităţii de concurenţă.

Hidroelectrica SA, Elsid SA şi Electrocarbon SA au recunoscut săvârşirea faptelor anticoncurenţiale şi, ca urmare, nu au contestat decizia autorităţii de concurenţă.

Amenzile au fost aplicate astfel: Energy Financing Team AG (Switzerland) – 71,37 milioane lei (aproximativ 16 milioane euro); Alpiq Romindustries SRL – 21,72 milioane lei (aproximativ 4,8 milioane euro); Alro SA – 21,23 milioane lei (aproximativ 4,7 milioane euro); Hidroelectrica – 20,43 milioane lei (aproximativ 4,6 milioane euro); Energy Holding SRL – 12,35 milioane lei (aproximativ 2,8 milioane euro); Electromagnetica SA – 9,02 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro); Luxten Lighting Company SA – 5,45 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane euro); Elsid SA – 2,55 milioane lei (aproximativ 570.000 euro); Electrocarbon SA – 864.203 lei (aproximativ 193.000 euro); Menarom – P.E.C. SA (succesor Euro-P.E.C. SA) – 724.950 lei (aproximativ 162.000 euro); Alpiq Romenergie SRL – 87.821 lei (aproximativ 20.000 euro).

Consiliul Concurenţei susţine că a câştigat definitiv toate celelalte procese cu companiile sancţionate, cu excepţia dosarului Menarom-PEC care se află pe rolul ICCJ. (Agerpres)

INTERVIURILE HotNews.ro