Sari direct la conținut

Consiliul Concurenței investighează Profi pentru posibile practici neloiale, după ce HotNews.ro a scris cum a scos din magazine un producător local

HotNews.ro
Florin Ionita este unul dintre antreprenorii delistati
Florin Ioniță, patronul D Art. Imagine ilustrativă / Shutterstock

Consiliul Concurenței a anunțat vineri că investighează Profi Rom Food pentru posibile practici comerciale neloiale, în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL. Investigația vine după ce HotNews.ro a scris în premieră în luna iunie cum Profi a scos din magazine deserturile acestui producător local, la două luni de la prelungirea contractului și creșterea comenzilor cu 30%.

Consiliul Concurenței a anunțat luni că a făcut inspecții inopinate la sediile și punctele de lucru ale companiei Profi Rom Food SRL din Timișoara și București.

Inspecțiile s-au derulat în cadrul primei investigații privind posibile practici comerciale neloiale între companiile de pe lanțul de aprovizionare agricol și alimentar.

Acest caz de cercetare aprofundată a fost declanșat în urma indiciilor furnizate de firma Prăvălia D Art SRL, care a pus la dispoziția autorității de concurență documente ce sugerează posibile practici comerciale neloiale, interzise de lege, cum ar fi depășirea termenelor de plată stabilite prin contract și modificarea unilaterală a clauzelor contractuale de către Profi Rom Food SRL.

„Ne-am intensificat activitatea în domeniul concurenței neloiale utilizând noile instrumente pe care le avem la dispoziție, cu scopul protejării firmelor mici în fața partenerii lor comerciali mai mari, care, fiind mai puternici, pot impune anumite practici sau clauze contractuale care sunt în avantajul lor. Până acum nu am avut plângeri oficiale din partea producătorilor care să vizeze comportamentul comercianților. Sperăm ca odată cu acest prim caz să încurajăm firmele românești să vină către noi dacă consideră că este încălcată legislația care reglementează relația dintre comercianți și furnizori”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Inspecțiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obținerii tuturor informațiilor și documentelor necesare clarificării posibilei practici de concurență neloială. Efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare a autorității de concurență în ceea ce privește vinovăția companiei.

Conform legislației, în situația în care se constată încălcări ale practicilor comerciale loiale, Consiliul Concurenței poate sancționa cu amendă de până la 600.000 de lei și poate interzice anumite practici comerciale.

De la intrarea în vigoare a Legii 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, autoritatea de concurență a supravegheat punerea în acord a contractelor dintre producători și retaileri cu legea menționată. În prezent, Consiliul Concurenței derulează o analiză cu privire la impactul aplicării legii și a trimis o serie de chestionare pentru a identifica problemele cu care se confruntă producătorii sau furnizorii în relațiile cu retailerii.

Profi a scos din magazine un producător local, la două luni de la prelungirea contractului și creșterea comenzilor cu 30%

Investigația Consiliului Concurenței vine după ce HotNews.ro a scris în luna iunie din acest an cum Profi a scos din magazine produsele Prăvălia D Art SRL, la două luni de la prelungirea contractului și creșterea comenzilor cu 30%.

Florin Ioniță, patronul firmei, a descris atunci părțile foarte bune ale supermarketurilor care lucrează în România, dar și felul în care își folosesc forța ca să supună piața.

Potrivit acestuia, în Decembrie 2023, Profi a prelungit cu încă un an contractul cu firma Prăvălia D Art, ale căror produse le vindea de circa doi ani. Florin Ioniță, proprietarul Prăvăliei D Art, a spus că, pe baza contractului, a început să comande din timp materia primă, cutiile de baxare, ambalaje, etichete șamd, în vederea onorării contractului, numai că după două luni, în februarie 2024 a primit notificarea de reziliere unilaterală a contractului.

Prăvălia D Art, o companie care produce deserturi, a reproșat atunci că a înregistrat o pagubă de 300.000 de lei după ce Profi a întrerupt abrupt un contract imediat după reînnoire.

Reacția Profi: Spațiul pe rafturi e limitat”

În replică la acuzațiile producătorului local, Profi a transmis către HotNews.ro un punct de vedere în care arată că ”pentru noi, este extrem de important ca produsele prezentate clienților noștri să fie nu doar de cea mai buna calitate, la cel mai bun raport calitate – preț, dar și să țină cont de preferințele consumatorilor noștri”. Aproape jumătate din cei care livrează produse la Profi sunt firme din România, susține lanțul de supermarketuri. Și, chiar când sunt înlocuiți, ”în peste 90% din cazuri, producătorii locali sunt inlocuiți de un alt producător local”, spune Profi. 

”La PROFI, ne mandrim cu faptul ca 94% dintre partenerii nostri sunt romani, reflectand angajamentul nostru fața de colaborarile cu producatori autohtoni. Avem peste 1.400 de parteneri romani, dintre care aproape jumatate sunt regionali sau locali. O parte dintre acestia furnizeaza produse catre zeci de magazine din reteaua PROFI, in timp ce alții livreaza doar unui singur magazin, in funcție de tipologia produsului, capacitațile furnizorului si performanța produsului.

Cu toate acestea, pe rafturile magazinelor (PROFI dar nu numai) spatiul e limitat. Pentru noi, este extrem de important ca produsele prezentate clientilor nostri sa fie nu doar de cea mai buna calitate, la cel mai bun raport calitate – pret, dar si sa tina cont de preferintele consumatorilor nostri”, a reacționat atunci Profi.



INTERVIURILE HotNews.ro