Sari direct la conținut

Controverse în lanț la vârful AMEPIP: Ciolacu a numit ca șefi interimari doi oameni care au demisionat după observații venite de la Bruxelles

HotNews.ro
Adrian Tutuianu si Mihai Precup, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Tutuianu si Mihai Precup, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ciprian Hojda și Victor Moraru, doi dintre cei trei șefi care și-au dat demisia în luna iulie de la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), în urma problemelor semnalate de Comisia Europeană, au fost numiți ca șefi interimari în această agenție, prin decizii emise joi de premierul Marcel Ciolacu.

Cele două decizii au fost publicate joi seara în Monitorul Oficial.

Ciprian Cătălin Hojda a fost numit președinte interimar al AMEPIP până la data numirii conducerii instituției ca urmare a derulării procesului de selectie.

Ciprian Cătălin Hojda, AMEPIP / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Ciprian Cătălin Hojda, AMEPIP / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Victor Moraru a fost numit în funcția de vicepreședinte interimar al AMEPIP, tot până la data numirii unei conduceri alese în urma unui proces de selecție.

Victor Moraru, AMEPIP / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea
Victor Moraru, AMEPIP / Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Amintim că în luna iulie din acest an, toată conducerea AMEPIP, respectiv președintele Mihai Precup și vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru au demisionat în urma neregulilor semnalate de Comisia Europeană.

Guvernul a dat OUG pentru a numi șefi interimari la AMEPIP

Invocând faptul că procesul de selecție pentru o nouă conducere implică mai multe etape și poate dura câteva luni, Guvernul a aprobat luni, 9 septembrie, o ordonanță de urgență pentru asigurarea conducerii interimare la această agenție.

Astfel, premierul Marcel Ciolacu poate numi președintele și vicepreședinții interimari, până la data numirii conducerii rezultate din procesul de selecție, dar nu mai mult de 6 luni.

Guvernul a mai anunțat la acel moment că fostul președințe AMEPIP și unul dintre vicepreședinți au fost eliberați din funcție, la cerere, în timp ce pentru al doilea vicepreședinte s-a dispus eliberarea, însă este în perioada de preaviz, potrivit Codului Muncii, perioadă în care exercită atribuțiile de președinte al Agenției.

Câciu, despre situația de la AMEPIP: Au fost niște erori neintenționate. Procedura se reia și se va ține cont de observațiile CE

Luni, 9 septembrie, înainte de ședința de Guvern, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), a oferit câteva explicații legate de situația de la AMEPIP.

„Conducerea s-a retras, se reia procedura, nu mai este niciun semn de întrebare. Au fost niște erori, dacă vreți, neintenționate pentru că nu avem o legislație foarte explicită. Se ține cont de observațiile Comisiei Europpene, procedura se reia și se va face astfel încat să nu se mai întâmple astfel de interpretări”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat demisiile în data de 16 iulie, motivul menționat de Executiv fiind acela de „a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană.

Demisiile au venit după ce Economedia.ro a prezentat o scrisoare de observații a Comisiei Europene, care atenționa asupra unor nereguli la procesul de numire a conducerii AMEPIP.

Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

Astfel, înainte să fie ales vicepreședinte AMEPIP, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În această calitate, el a prezidat comisia de selecție a celor doi reprezentanți ai mediului academic, parte a comisiei de experți independenți (cinci persoane în total) pentru selectarea președintelui și a vicepreședinților AMEPIP.

Documentele prezentate ca probe pentru selecția reprezentanților mediului academic sunt semnate și certificate de către Moraru, în calitatea sa de președinte al comisiei de selecție.

„În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparente. Pe baza informațiilor primite, se pare că procesul de selecție nu conține o procedură de evitare a posibilelor incompatibilități sau situații de conflict de interese”, se arată în scrisoarea de observații transmisă de Comisia Europeană și citată de Economedia.

În plus, niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post, potrivit informațiilor obținute atunci de Economedia.

INTERVIURILE HotNews.ro