Sari direct la conținut

Ciolacu va numi noi șefi interimari la super-agenția care va controla companiile de stat / Câciu: Au fost niște erori neintenționate

HotNews.ro
Adrian Tutuianu si Mihai Precup, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Adrian Tutuianu si Mihai Precup, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu va numi noi șefi interimari, pentru mandate de maxim 6 luni, la Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), până când o nouă conducere va fi numită printr-un proces de selecție care să nu mai fie contestat de Comisia Europeană. Executivul a adoptat luni o ordonanță de urgență în acest sens, după ce în iulie conducerea AMEPIP și-a prezentat demisia în urma observațiilor transmise de Comisia Europeană.

Guvernul a aprobat luni o ordonanță de urgență care creează cadrul legal pentru asigurarea conducerii interimare a AMEPIP, dar și eliminarea unor excepții de la legislația privind guvernanța corporativă pentru RAAPPS, prevederi necesare pentru indeplinirea criteriilor jalonului 439 din PNRR.

„La fel ca în cazul întreprinderilor publice din industria de apărare și securitate națională, și în situația RAAPPS procedura de selecție a membrilor consiliului de administrație cuprinde o etapă suplimentară constând în efectuarea verificării de securitate prevăzută de standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate în România. În situația în care un candidat selectat nu a obținut avizul favorabil necesar pentru accesul la informațiile clasificate, acesta nu poate fi numit în funcția de administrator al întreprinderii publice”, a anunțat Guvernul.

Câciu, despre situația de la AMEPIP: Au fost niște erori neintenționate. Procedura se reia și se va ține cont de observațiile CE

„Conducerea s-a retras, se reia procedura, nu mai este niciun semn de întrebare. Au fost niște erori, dacă vreți, neintenționate pentru că nu avem o legislație foarte explicită. Se ține cont de observațiile Comisiei Europpene, procedura se reia și se va face astfel încat să nu se mai întâmple astfel de interpretări”, a declarat luni înainte de ședința de Guvern, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Președintele AMEPIP Mihai Precup, vicepreședinții Ciprian Hojda și Victor Moraru și-au înaintat demisiile în data de 16 iulie, motivul menționat de Executiv fiind acela de „a menține relația de credibilitate între Guvernul României și instituțiile europene, cât și pentru a nu exista vreun risc cu privire la aprobarea cererii de plată numărul 3 din Planul Național de Redresare și Reziliență de către Comisia Europeană.

Demisiile au venit după ce Economedia.ro a prezentat o scrisoare de observații a Comisiei Europene, care atenționa asupra unor nereguli la procesul de numire a conducerii AMEPIP.

Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.

Astfel, înainte să fie ales vicepreședinte AMEPIP, Moraru era director în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În această calitate, el a prezidat comisia de selecție a celor doi reprezentanți ai mediului academic, parte a comisiei de experți independenți (cinci persoane în total) pentru selectarea președintelui și a vicepreședinților AMEPIP. Documentele prezentate ca probe pentru selecția reprezentanților mediului academic sunt semnate și certificate de către Moraru, în calitatea sa de președinte al comisiei de selecție.

„În acest context, implicarea unuia dintre candidați în procesul de numire a celor doi reprezentanți ai mediului academic în comisia de selecție însărcinată cu evaluarea propriei candidaturi și numiri ulterioare în funcția de vicepreședinte al AMEPIP nu este conformă cu un proces competitiv, bazat pe merit și pe criterii de numire transparente. Pe baza informațiilor primite, se pare că procesul de selecție nu conține o procedură de evitare a posibilelor incompatibilități sau situații de conflict de interese”, se arată în scrisoarea de observații transmisă de Comisia Europeană și citată de Economedia.

În plus, niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post, potrivit informațiilor obținute atunci de Economedia.

INTERVIURILE HotNews.ro