Sari direct la conținut

Contul de Facebook al UMF „Carol Davila”, de 4 zile victima hackerilor. Val de imagini indecente pe contul universității: „Suntem singuri într-un context național”

UMF Carol Davila Bucuresti, Foto: Facebook - UMF Carol Davila Bucuresti FMAM
UMF Carol Davila Bucuresti, Foto: Facebook - UMF Carol Davila Bucuresti FMAM

Pagina de Facebook a Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București este, de patru zile, victima unui atac cibernetic. Pe cont se publică diverse videoclipuri cu femei care își alăptează copiii sau care se află în ipostaze indecente. Reprezentanții UMF „Carol Davila” spun că încearcă să rezolve situația, însă iau în calcul și crearea unei noi pagini de Facebook. 

„Dorim să vă informăm cu regret că pagina oficială de Facebook a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a fost compromisă în urma unui atac cibernetic. În consecință, conținutul postat recent pe această platformă este viciat și nu reflectă valorile și mesajele instituției noastre”, conform unui comunicat de presă al UMF.

Universitatea spune că a luat „toate măsurile necesare pentru a remedia această situație”, însă de luni, de când a fost transmis comunicatul de presă, până astăzi, pe pagina UMF „Carol Davila” de Facebook au continuat să fie publicate imagini care au și caracter obscen. 

„Am notificat autoritățile competente în domeniul securității cibernetice și colaborăm îndeaproape cu acestea pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile pentru acest incident”, explică reprezentanții universității. 

Reprezentanții UMF „Carol Davila” îi îndeamnă pe oameni „să ignore și să nu interacționeze cu postările recente până când nu anunțăm oficial restaurarea completă a controlului asupra paginii noastre de Facebook”. 

Prorector al UMF „Carol Davila”: Trebuie să ne descurcăm pe cont propriu 

Prorectorul Ștefan Busnatu de la UMF „Carol Davila” a spus, pentru HotNews.ro, că, deși universitatea a alertat autoritățile în domeniu, inclusiv Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), nu a primit sprijin pentru rezolvarea situației. 

„Suntem singuri într-un context național. Asta e problema cea mai mare. A fost hackuită, au fost șterse conturile de administrare ale celor care erau administratori din echipa din interiorul universității. Am notificat autoritățile, am notificat DNSC-ul, de luni. Am sunat la numărul de alertare pentru activități problematice din punctul de vedere al securității electronice. Ni s-a spus în context că modul de abordare al acestei probleme este de a ne descurca pe cont propriu, prin asistența pe care o oferă Facebook online”, a explicat prorectorul. 

Facebook refuză să dea jos postările publicate pe pagină în ultimele zile, spune Ștefan Busnatu.

„Suntem în situația în care primim niște mesaje mai mult redundante și hazlii de la Facebook, în contextul în care au nevoie de foarte multe lucruri de analizat. Se pare că pentru ei postările care sunt făcute de boții care au luat pagina nu contravin politicilor acestora. În ciuda faptului că am făcut foarte, foarte multe raportări ca fiind înșelăciune acele postări, am primit răspuns că acele postări nu pot fi scoase de pe pagină pentru că sunt în acord cu politicile Facebook”, a spus, pentru HotNews.ro, prorectorul. 

Nu este clar dacă pagina de Facebook va mai putea fi recuperată de reprezentanții universității, iar aceștia iau în calcul crearea unei pagini noi. 

„Văzând că nimeni din țara asta nu are efectiv capacitatea de a sprijini o instituție publică și implicit nici Facebook-ul nu are niciun angajament în a face asta, suntem în contextul în care să creăm o altă pagină și să începem lucrurile de la zero, astfel încât să renunțăm la pagina respectivă”, a explicat Ștefan Busnatu.

INTERVIURILE HotNews.ro