Sari direct la conținut

Coreea de Nord continuă să tensioneze situația: A tras patru rachete balistice

HotNews.ro
Coreea de Nord testeaza iar o racheta, Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia
Coreea de Nord testeaza iar o racheta, Foto: Jung Yeon-je / AFP / Profimedia

Coreea de Nord a tras sâmbătă dimineață spre vest, în mare, patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, a anunțat armata sud-coreeană, adăugând că rachetele au zburat aproximativ 130 de kilometri la o altitudine de aproximativ 20 de kilometri, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a lansat o serie de rachete în această săptămână, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care a dat greș, atrăgând condamnări din partea Washingtonului, Seulului și Tokyo și ridicând speculații că s-ar putea pregăti pentru reluarea testelor nucleare pentru prima dată din 2017.

Lansarea de sâmbătă a avut loc în timp ce Statele Unite și Coreea de Sud încheiau exercițiul Vigilant Storm ce a început la 31 octombrie.

Exercițiul militar comun a implicat aproximativ 240 de avioane militare și două bombardiere strategice americane B-1B, potrivit Statului Major Întrunit din Coreea de Sud (JCS).

Este pentru prima dată din 2017 când B-1B a fost desfășurat în cadrul exercițiilor americano-sud-coreene, ceea ce arată „capacitățile de apărare combinate și determinarea Republicii Coreea și a SUA de a răspunde în mod hotărât la orice provocări din partea Coreei de Nord, precum și voința SUA de a pune în aplicare un angajament ferm față de disuasiunea extinsă”, a precizat JCS într-o declarație.

Vineri, Phenianul a cerut Statelor Unite și Coreei de Sud să înceteze exercițiile aeriene „provocatoare”.

Coreea de Sud a trimis avioane de război ca răspuns la 180 de zboruri militare nord-coreene în apropierea graniței comune a țărilor vineri.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat un record zilnic de 23 de rachete, una dintre ele aterizând pentru prima dată în largul coastelor Coreei de Sud.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate al ONU a fost divizat cu privire la modul de abordare a Coreei de Nord, iar în luna mai, China și Rusia s-au opus prin veto unei inițiative conduse de SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU ca răspuns la lansările de rachete nord-coreene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro