Sari direct la conținut

Coreea de Sud anchetează o posibilă scurgere de informaţii ce i-ar putea deconspira agenţii care spionează Phenianul

HotNews.ro
Coreea de Sud anchetează o posibilă scurgere de informaţii ce i-ar putea deconspira agenţii care spionează Phenianul
Coreea de Nord, văzută dinspre Coreea de Sud (Foto: Lee Jin-man / AP / Profimedia)

Armata sud-coreeană anchetează asupra unei posibile scurgeri de informaţii foarte sensibile, susceptibile potrivit presei să ducă la identificarea unor agenţi de informaţii ai Seulului care spionează Coreea de Nord, a anunţat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat.

Korea Defense Intelligence Command, o ramură secretă a armatei sud-coreene, a descoperit acum o lună că informaţii clasificate, între care date personale ale agenţilor săi aflați în post în străinătate, au fost interceptate, a scris agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citată de France Presse și Agerpres.

Responsabilii au descoperit între timp indicii potrivit cărora aceste informaţii s-ar putea afla în mâinile Coreei de Nord, potrivit Yonhap.

Reacţionând la aceste informaţii din presă, Ministerul sud-coreean al Apărării a precizat sâmbătă seară într-un comunicat că „autorităţile militare anchetează în prezent asupra acestei afaceri”, fără a confirma totuşi informaţiile publicate de Yonhap.

Armata are intenţia de a trata afacerea „cu severitate, în conformitate cu legile şi regulamentele, în funcţie de rezultatele anchetei”, a adăugat ministerul.

Avertisment privind o campanie masivă de spionaj cibernetic a nord-coreenilor

Joi, Statele Unite, Marea Britanie şi Coreea de Sud au lansat un avertisment comun împotriva unei „campanii de spionaj” cibernetic al piraţilor informatici nord-coreeni la scară mondială, destinată să sustragă secrete militare clasificate în scopul dezvoltării programului lor de înarmare nucleară interzis.

Informaţiile scurse conţineau detalii privind agenţi sud-coreeni care se dădeau drept diplomaţi în străinătate, precum şi despre agenţi infiltraţi, unii dintre ei revenind în ţară de teamă ca identitatea lor să nu fie dezvăluită, potrivit Yonhap.

Agenţia de ştiri afirmă de asemenea că autorităţile sud-coreene anchetează un funcţionar civil care lucra în direcţia de informaţii militare, care avea informaţii clasificate stocate pe computerul său personal. Funcţionarul ar fi afirmat însă că i-ar fi fost piratat computerul.

INTERVIURILE HotNews.ro