Sari direct la conținut

Coreea de Sud reia o formă de război psihologic menită să înfurie Nordul, după o campanie „rușinoasă și vulgară” a regimului Kim

HotNews.ro
Kim Jong Un, Foto: KCNA via KNS / Associated Press / Profimedia Images
Kim Jong Un, Foto: KCNA via KNS / Associated Press / Profimedia Images

Forțele armate sud-coreene au anunțat vineri că au decis reluarea campaniei de transmitere non-stop cu difuzare a unor mesaje adresate Coreei de Nord ca răspuns față de o serie de acțiuni „abjecte, rușinoase și vulgare” ale Phenianului, relatează Reuters.

Mutarea vine după ce la sfârșitul lunii mai Coreea de Sud şi-a avertizat locuitorii din apropierea graniţei cu Nordul comunist să fie în alertă după ce în presă au apărut relatări conform cărora au fost detectate peste 90 de baloane care transportau diverse obiecte, inclusiv ceea ce părea a fi gunoi şi excremente.

Astfel de lansări de baloane, care în trecut au fost folosite și de Coreea de Sud pentru a transmite peste graniță broșuri locuitorilor din Coreea de Nord, sunt un subiect de tensiuni de ani de zile între Seul și Phenian.

Regimul lui Kim Jong Un pare să fi demarat în luna mai o nouă campanie concertată cu baloane asupra Sudului, multe dintre cele încărcate cu gunoi și excremente fiind purtate de vânt până deasupra unor cartiere de locuințe, provocând furia sud-coreenilor.

Forțele armate sud-coreene au anunțat vineri că au decis să reia transmisiunile non-stop cu difuzoare către Nord după ce o nouă serie de baloane nord-coreene au căzut pe teritoriul țării joi, când autoritățile din ambele țări erau preocupate de gestionarea pagubelor produse de ploile musonice.

„Aceste acțiuni încalcă clar înțelegerea de armistițiu și sunt un comportament rușinoș și vulgar care ar putea prezenta riscuri la adresa vieții zilnice a oamenilor noștri”, au acuzat forțele armate de la Seul într-un comunicat.

„Îi îndemnăm ferm să oprească imediat această campanie abjectă, rușinoasă și vulgară”, adaugă același comunicat, promițând totodată cu măsuri mai dure în cazul în care Nordul continuă să trimită baloane cu gunoi peste graniță.

Noi tensiuni între Coreea de Sud și Nord

După o pauză de 6 ani, Coreea de Sud a reluat luna trecută transmisiunile cu difuzoare de mari dimensiuni instalate la granița dintre cele două țări. Guvernul de la Seul a justificat măsura prin faptul că regimul lui Kim Jong Un a ignorat în mod repetat apelurile sale să oprească trimiterea de baloane încărcate cu gunoi.

Însă până acum transmisiunile reluate în iunie au durat maxim câteva ore. Transmisiunile considerate de oficialii militari o formă eficientă de „război psihologic” au fost oprite în baza unui acord istoric de normalizare a relațiilor pe care l-au semnat în 2018.

Ambele țări au denunțat însă în ultimii ani părți ale acordului după ce tensiunile dintre ele au escaladat din nou, în mare parte din cauza lansărilor de rachete ale Phenianului și a altor acțiuni ale regimului lui Kim Jong Un.

Într-un gest privit ca unul profund simbolic, Coreea de Nord a aruncat în aer în iunie 2020 biroul de legătură cu Sudul.

Difuzoarele folosite de Coreea de Sud pentru a trimite mesaje cetățenilor nordului, în special militarilor staționați la graniță, transmit de regulă propagandă pro-democrație, știri din întreaga lume, dar și muzică K-Pop.

INTERVIURILE HotNews.ro