Sari direct la conținut

Coronavirus: Evoluția epidemiologică din România și din alte 22 state UE provoacă ”profundă îngrijorare”

HotNews.ro
Coronavirus in Romania, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia
Coronavirus in Romania, Foto: lcv / Alamy / Alamy / Profimedia

Evoluția pandemiei de Covid-19 provoacă acum o ”îngrijorare profundă” în 23 de state europene, printre care și în România, a aunțat vineri Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care solicită ”acțiune imediată”.

Astfel, potrivit ultimelor date, țările ale căror rate sau trenduri produc ”îngrijorare profundă” sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Franța, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania, Suedia și Regatul Unit.

Aceste țări au fost catalogate ca provocând ”îngrijorare profundă” din cauză că ratele de pozitivare sunt egale sau mai mari de 3%, precum și din cauza ratelor mari de infectare în cazul persoanelor vârstnice sau și ratele de mortalitate.

Potrivit comunicatului ECDC, deși a fost o creștere generală a nivelurilor de testare în aceste țări, această creștere nu explică întregul grafic epidemiologic în aceste țări.

”Noua evoluție a epidemiei în țările europene „pune o problemă majoră de sănătate publică, majoritatea țărilor având o situație epidemiologică foarte îngrijorătoare”, a comentat șefa Centrului cu sediul la Stockholm, Andrea Ammon, într-un comunicat al ECDC, potrivit AFP.

„Impactul în ceea ce privește presiunea asupra serviciilor de sănătate și a mortalității devine din ce în ce mai evident. Cu niveluri ridicate de transmitere, protejarea persoanelor vulnerabile devine mai dificilă și este inevitabil ca mai mulți dintre aceștia să se contracteze forme serioase”, continuă oficialul european.

Reamintim că România a raportat, vineri, 5.028 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore, fiind pentru prima dată când este depășit pragul de 5.000 de îmbolnăviri noi, după șase zile în care au fost înregistrate zilnic peste 4.000 de cazuri. Bilanțul COVID-19 a ajuns la 201.032, fiind depășit astfel și pragul de 200.000, potrivit datelor publicate vineri de Grupul de Comunicare Strategică. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat alte 82 de decese, iar la terapie intensivă sunt internați 782 de pacienți – cel mai mare număr de la debutul pandemiei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro