Sari direct la conținut

Coronavirus: Moderna încearcă să-şi extindă capacitatea de producţie a vaccinului

HotNews.ro
Vaccinul Moderna, Foto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia
Vaccinul Moderna, Foto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Compania farmaceutică americană Moderna speră că va produce în acest an cel puţin 600 de milioane de doze de vaccin împotriva Covid-19, cu 100 de milioane mai multe faţă de estimarea anterioară, scrie Agerpres.

Această societate promite luni într-un comunicat, preluat de agenţia EFE, că va continua să investească şi să-şi extindă capacitatea de producţie pentru a fabrica anul acesta până la un miliarde de doze.

Moderna a livrat deja 18 milioane de doze de vaccin în SUA, dintr-un contract pentru 200 de milioane de doze, cu o opţiune pentru încă 300 de milioane. Calendarul de livrare pentru SUA anunţat de companie prevede furnizarea a 100 de milioane de doze în primul trimestru.

Compania a început de asemenea livrările către Canada, cu care a încheiat un contract pentru 40 de milioane de doze, cu o opţiune pentru încă 16.

SUA şi Canada au autorizat vaccinul produs de Moderna, asupra căruia urmează să se pronunţe şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), ce are luni o reuniune pe această temă la finalul căreia ar putea fi anunţată o decizie.

Comisia Europeană a comandat, în numele statelor membre ale UE, 80 de milioane de doze de vaccin Moderna, cu o opţiune pentru încă 80 de milioane, dar nu a fost anunţat vreun calendar de livrare.

La fel ca vaccinul Pfizer-BioNtech, cel produs de Moderna a fost realizat pe baza tehnologiei ARN mesager şi este administrat în două doze de persoană.

Moderna a mai încheiat contracte de livrare cu Japonia (50 de milioane de doze), Elveţia (7,5 milioane), Marea Britanie (7 milioane), Israel şi Qatar (6 milioane fiecare).

În afara SUA, vaccinul va mai fi produs de către compania elveţiană Lonza, iar pentru procesul final de producţie (condiţionarea vaccinului în flacoane) au fost încheiate contracte cu compania americană Catalent, cu cea spaniolă Rovi şi cea suedeză Recipharm.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro