Sari direct la conținut

Coronavirus: în Grecia, Paștele, cea mai mare sărbătoare religioasă, va fi sărbătorită în regim de izolare

HotNews.ro
Coronavirus: în Grecia, Paștele, cea mai mare sărbătoare religioasă, va fi sărbătorită în regim de izolare

Pentru prima dată în istoria greacă contemporană, unde 90% din populație este ortodoxă, bisericile vor rămâne închise de Paște. ”Este pentru prima dată în lunga mea viață că nu merg la biserică de Paști”, a spus Yannis Lappas, un bărbat în vârstă de 90 de ani, din apartamentul său din suburbiile ateniene, intervievat de ziariștii de la Le Monde. ”În timpul ocupației germane, puteam merge la slujba de la miezul nopții… chiar și sub ocupația turcă, grecii aveau voie să sărbătorească Paștele, simbol al reînnoirii și eliberării!”, mai spune acest profesor de teologie pensionar, care acum s-a adaptat noii situații. Urmărește în fiecare zi masele din Săptămâna Sfântă pe canalul public de televiziune ERT.

Deși în primă fază a discuțiilor s-a opus închiderii bisericilor impuse de guvernul grec la sfârșitul lunii martie, Sfântul Sinod, organul suprem al Bisericii elene, a înțeles în final ”temerile autorităților în această perioadă crucială” și i-a invitat pe credincioși să se roage acasă.

Într-o țară ortodoxă în proporție de 90%, unde biserica și statul nu sunt complet separate, decizia guvernului nu a fost deloc ușoară. Mai mulți preoți au continuat să împărtășească populația în secret. Pe Insula Corfu, pe 11 aprilie, a avut loc o slujbă la biserica Sf Spiridon, iar procurorii le-au făcut dosare penale preotului, primarului localității și credincioșilor care au participat la slujbă. Procesul lor va avea loc în mai.

În Derveni, un sat din Peloponez, aflat la 120 km de Atena, Ilias Rodopoulos, proprietarul unei taverne și credincios fervent, intenționează, în ciuda recomandărilor, să meargă sâmbătă, 19 aprilie, la biserică. „De obicei, în această perioadă, merg pe Muntele Athos, dar din cauza măsurilor de izolare nu am putut să ajung acolo”, a spus bărbatul de 50 de ani.

Conform tradiției ortodoxe, „lumina sacră” va ajunge sâmbătă, la 19:00, la Atena, din Ierusalim. Dar la miezul nopții, când „Hristos a înviat”, ce vor face credincioșii care se întorceau până acasă cu lumânarea aprinsă? Unele primării s-au oferit să aducă lumina sfântă locuitorilor care lasă aprins în curte un felinar. Dar protecția civilă s-a opus formal unei astfel de inițiative, care ar necesita mobilizarea oficialilor și ar putea duce la apariția grupurilor de oameni.

În weekendul de Paști, Derveni- un oraș din Corinthia, se umple, de obicei, de locuitorii care serbau împreună Paștele. Dar în acest an ei au renunțat la această tradiție. Controalele poliției au fost întărite atât pe șosele, cât și în aeroporturi și porturi. Călătoria neautorizată este pedepsită cu o amendă de 150 de euro, iar peste 40.000 de persoane au fost deja nevoite să plătească amenda în ultimele săptămâni.

„Anul acesta, nu vom sărbători Paștele în sat, nu vom găti mielul la proțap în curțile noastre, nu vom merge la biserică. Vom rămâne acasă, unde putem oricând coace mielul la cuptor, continuând săi sprijinim astfel pe micii fermieri de la noi”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas.

Pentru autoritățile elene, weekendul de Paște va fi un test care să confirme tendința de scădere a numărului de persoane spitalizate pentru câteva zile. Încă din 15 aprilie, într-un discurs televizat, premierul Kyriakos Mitsotakis, a cerut „responsabilitate din partea tuturor cetățenilor”. „Această săptămână este crucială”, a spus el.

Cu un sistem de sănătate slăbit după opt ani de criză și restricții bugetare, Grecia poate fi considerată un model în gestionarea crizei din sănătate, cu doar 105 decese cauzate de coronavirus și 2.207 de cazuri confirmate la o populație de 10 milioane de locuitori. Guvernul grec a acționat foarte repede. Începând cu 10 martie, școlile și universitățile s-au închis, iar adunările publice au fost interzise. Apoi, la patru zile de la primul deces din cauza Covid19, pe 18 martie, Atena a închis businessurile considerate neesențiale, asta în vreme ce Italia a amânat o decizie similară timp de optsprezece zile.

În două săptămâni au fost angajați 4.200 de medici și personal de spital, numărul paturilor de terapie intensivă a crescut de la 565 la 910. „Din 2010, statul grec se află într-o situație de gestionare permanentă a crizelor și a învățat multe”, notează Stella Ladi, profesor de științe politice la Universitatea Panteion. Acest guvern a știut să reacționeze preventiv.

Marea majoritate a grecilor s-au conformat măsurilor de izolare grație unui personaj: epidemiologul Sotiris Tsiodras, cel care raportează situația din țară în fiecare seară, la ora 18.00. „El inspiră încredere, iar mesajul său a rămas transparent și consecvent în toată această perioadă”, spune Stella Ladi.

Atena planifică acum o deconfinare treptată din luna mai, care ar trebui să înceapă cu redeschiderea magazinelor mici. Dar, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, „fiecare pas înainte va depinde de rezultatele pe care le vom constata pe teren”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro