Sari direct la conținut

Coronavirus în lume, studiul Lancet: „Peste un milion de copii au rămas orfani din cauza virusului”

HotNews.ro
Coronavirus Paris, Foto: Andreina Flores/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Coronavirus Paris, Foto: Andreina Flores/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

OMS și vaccinurile până la jumătatea anului 2022

„Obiectivul nostru comun trebuie să fie cel de a vaccina împotriva Covid 70% din populația fiecărei țări, până la jumătatea anului viitor. Realizarea acestuia necesită angajament, pregătire și abilitate. Recompensa va fi însă salvarea de vieți și o recuperare globală durabilă” – a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în discursul susținut cu ocazia celei de-a 138-a sesiuni a CIO care a avut loc la Tokyo, cu ocazia Jocurilor Olimpice.

„Pandemia Covid-19 se va termina atunci când lumea va alege să-i pună capăt. Totul este în mâinile noastre, avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem diagnostica și trata. Putem alege să punem capăt pandemiei”, a conchis Ghebreyesus, potrivit ziarului italian La Repubblica, citat de Rador.

Peste un milion de copii au rămas orfani din cauza virusului

Peste un milion de copii din întreaga lume şi-au pierdut cel puțin un părinte (sau un bunic care i-a îngrijit) din cauza Covid. E ceea ce reiese dintr-un studiu publicat în The Lancet, potrivit căruia cifra totală crește, în primele 14 luni ale pandemiei, la 1,5 milioane dacă, pe lângă îngrijitorii principalii ai copiilor (părinţi și bunici), se iau în considerare şi îngrijitorii secundari (bunici și alte rude, cu vârste între 60 și 84 de ani) care locuiau în aceeași casă și au colaborat la creșterea copiilor.

Studiul ia în considerare, printre alte țări, Spania, unde se estimează că 2.669 de minori și-au pierdut unul dintre principalii îngrijitori: 617 dintre ei mama, 1.691 tatăl și 1 ambii părinţi.

Cercetătorii fac referire la „decese asociate” Covid-19, practic o combinație între cele cauzate direct de boală și cele cauzate de factori precum izolarea, restricțiile privind socializarea și călătoriile, scăderea ritmului consultaţiilor medicale şi tratamentul uneori deficitar al bolilor cronice.

Experiențele traumatice, cum ar fi pierderea unui părinte sau a unui îngrijitor, sunt asociate cu consumul crescut de substanțe, probleme de sănătate mintală și alte condiții cronice de sănătate și comportament”.

Citește și: Disperare în India unde „orfanii Covid” sunt găsiți nemâncați pe străzi

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro