Sari direct la conținut

Covid-19: Prima doză de vaccin Pfizer are o eficiență de 85% – studiu israelian

HotNews.ro
Coada la vaccinare in Israel, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Coada la vaccinare in Israel, Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Prima doză de vaccin Pfizer contra Covid-19 are o eficiență de 85%, arată un studiu pe personalul sanitar dintr-un spital israelian, transmite Reuters.

Cifra obținută după cercetarea făcută de Sheba Medical Center este cu doar 10% mai mică decât cea de 95% obținută după administrarea, la 21 de zile distanță, a două doze din vaccinul dezvoltat de Pfizer cu BioNtech.

Studiul Sheba, ce urmează să fie să apară în publicația medicală Lancet, vine la o zi după ce cercetători canadieni au sugerat ca a doua doză Pfizer să fie amânată, ținând cont de înaltul nivel de protecție oferit, pentru a crește numărul persoanelor vaccinate.

Cercetarea canadienilor a arătat o eficacitate de 92,6% după prima doză, rezultată după analiza documentelor depuse la autoritatea americană de producătorul farma după testele clinice de fază finală.

Până acum, Pfizer a spus că o altă variantă de dozare nu a fost evaluată, așa că decizia ține de autoritățile sanitare.

Shena a spus că, în rândul celor 7.214 angajați din spital ce au primit prima doză în ianuarie, a fost înregistrată o reducere cu 85% a cazurilor simptomatice de Covid după 15-28 de zile. Reducerea totală a numărului de infecții (inclusiv cazurile asimptomatice detectate prin testare) a fost de 75%.

Gili Regev-Yochay, epidemiolog la Sheba, a precizat, însă că cei analizați în spital erau ”în cea mai mare parte, tineri și sănătoși. Nu avem prea mulți angajați peste 65 de ani”.

Pe de altă parte, ea a subliniat că studiul a avut loc în timpul unui puseu de infecții în Israel, când spitalele au fost sufocate de noi cazuri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro