Credeți că avem și noi, cetățenii, o parte din responsabilitate pentru deficitul excesiv al României?

Românii vor afla, în curând, măsurile prin care statul vrea să reducă deficitul bugetar, care în acest moment nu mai este sustenabil. Vor crește taxele, vor fi concediați oameni din instituțiile publice sau închise șantiere din țară? Răspunsurile vor veni de la Cotroceni, dar în același timp o altă întrebare este invocată tot mai des în societate: de ce să plătim din buzunar noi, cetățenii, pentru o guvernare iresponsabilă? În ediția de mâine a newsletterului HotNews „Rațiunea, înapoi!”, realizat de jurnalistul Gabriel Bejan, vă invităm să ne spuneți opinia și să votați. Pentru acest lucru, trebuie să vă abonați.
„De ani de zile plătim o pizza medie și mâncăm o pizza mare”, a explicat Nicușor Dan, de la Cotroceni, dezechilibrul dintre veniturile și cheltuielile statului român. Președintele a vorbit la modul general, despre bugetul țării, dar foarte mulți cetățeni se întreabă acum pe bună dreptate: cine a mâncat o pizza mai mare decât a plătit? Noi sau cei care au guvernat România până acum?
Creșterea deficitului, care a ajuns la 9,3 % din PIB, a venit pe fondul unor majorări semnificative de salarii pentru bugetari și de pensii. În 2024, cheltuielile de personal au crescut cu 24% iar cele cu asistența socială (în mare parte pensii) cu 17,2%, arată o analiză făcută de Curs de guvernare.
Acest lucru se întâmplă în contextul în care, România strânge din taxe și impozite 27% din PIB în timp ce media europeană este de 40%.
În același timp, fostul premier Marcel Ciolacu dă vina pentru deficitul bugetar pe investițiile publice care s-au făcut în România.
„Deficitul României ar fi 3%, însă nu am mai avea autostrăzi, școli, spitale sau rețele de apă și canalizare”, fostul șef al Guvernului. Dar care au fost costurile acestor investiții ce au creat locuri de muncă și au ajutat economia românească să crească?
„Depășirea sumei asumate prin Legea Bugetului pentru investiții a fost cu 19 miliarde de lei, reprezentând un plus de 0,5 % din PIB, a explicat fostul ministru al Finanțelor Marcel Boloș, pentru Europa Liberă.
Am putea spune, în aceste condiții, că și cetățenii suntem responsabili sau măcar au beneficiat, într-o formă sau alta, de pe urma deficitului excesiv al bugetului României? Vă invităm să vă spuneți opinia în sondajul pe care-l veți găsi în ediția de mâine a newsletterului HotNews „Rațiunea, înapoi!”.