Sari direct la conținut

Creditul pe card a urcat de la 3 la 20 de salarii

Evenimentul Zilei

Costurile sunt aproape duble fata de un imprumut de nevoi personale.

Ana Maria, 25 de ani, s-a decis sa isi faca un card de credit. O prietena a ei intrase deja in sistemul cumparaturilor pe credit. Evident, ulterior, sumele imprumutate trebuiau returnate bancii.

Ana Maria voia sa aiba la dispozitie o suma de bani pe care sa o poata cheltui cum doreste. Cardul de credit era solutia perfecta si astfel putea sa scape de imprumuturile de la prieteni. Cu un card de credit in buzunar putea sa ia bani de la banca chiar daca era pe partia de schi.

Ana Maria stia ca dobanzile pe care le percep bancile la cardurile de credit sunt mai mari decat cele la creditele pe care le acorda in banca. Insa, au contat mai mult avantajele: acela ca se poate apela la credit numai cand ai nevoie.

Aceasta este principala deosebire fata de imprumuturile de consum sau de nevoi personale, pentru care trebuie platite ratele, inclusiv dobanzile, indiferent daca banii au fost cheltuiti sau nu.

Sumele disponibile, limitate

Majoritatea bancilor acorda clientilor posibilitatea de a retrage de pe cardul de credit echivalentul a trei venituri nete. Este cazul Raiffeisen, care a fost printre primele banci ce au atacat agresiv piata cardurilor in urma cu doi ani, dar apoi a incetit pasul.

Exista insa si institutii cu buzunare mai largi in ceea ce priveste imprumutul de pe card. In cazul BCR, acesta poate insuma de sase ori veniturile nete, iar la cardurile Tarom American Express, emise de Bancpost, suma maxima poate fi de pana la 25 de ori salariul lunar.

Integral in EvZ

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro