Sari direct la conținut

Crema de plajă, pe meniul restaurantelor dintr-o țară europeană. I-a speriat predominanța cancerului

HotNews.ro
Crema de plajă, pe meniul restaurantelor dintr-o țară europeană. I-a speriat predominanța cancerului
Pe litoral în Olanda (Foto: Arterra Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia)

Restaurantele de pe litoralul din Olanda au introdus în meniu crema de protecție solară, într-o campanie de combatere a cancerului de piele.

Localuri din industria ospitalităţii de pe întreg teritoriul Olandei s-au alăturat unui program de combatere a ratei ridicate de melanom, cel mai letal tip de cancer de piele, relatează The Guardian.

„Zand Katwijk” nu servește doar mâncare și băuturi – acest restaurant de pe litoral oferă și „shot-uri” de protecție solară. Este doar unul dintre cele 160 de localuri din Olanda care iau parte la noul program de prevenire a arsurilor solare.

Poate că această țară umedă și vântoasă nu e tocmai cunoscută pentru clima sa tropicală, dar olandezii au una dintre cele mai ridicate rate de diagnosticare a melanomului din întreaga Europă, scriu jurnaliștii britanici.

„S-au făcut cercetări asupra diferitelor tipuri de cancer și regiunile în care acestea apar mai frecvent, iar una dintre concluzii a fost că în locuri precum Katwijk s-au înregistrat mai multe cazuri de cancer de piele decât media”, spune Dirk Schipper, a patra generație din familia sa care conduce această afacere. „Oamenii vin aici pentru soare, mare și nisip… dar lucrurile s-au schimbat în cei 94 de ani de când funcționează localul nostru”.

Recent, clienții au început să ceară uneori în restaurant câte un strop de cremă de protecție solară. Așa că, atunci când, în iunie anul acesta, un asigurator din sănătate a creat 100.000 de „shot-uri” promoționale cu factor de protecție 30, Schipper a comandat trei cutii, vânzând sticluțele de 30 de ml la un preț de 2,99 euro.

„Oamenii le consideră de-a dreptul salvatoare”, a spus el. „Avem o climă temperată, maritimă, astfel că vântul răcește adesea destul de mult, dar, în același timp, razele soarelui sunt foarte puternice. Fără să-ți dai seama, te poți arde destul de tare. Oferirea unui astfel de produs ar trebui să fie la fel de normală ca oferirea unui șervețel”.

Cancerul de piele, cel mai frecvent tip de cancer în Olanda

Una din cinci persoane din Olanda va suferi de o formă de cancer de piele în timpul vieții, potrivit unei organizații naționale ce monitorizează astfel de date – IKNL. Este cel mai frecvent tip de cancer, reprezentând 52% din cazurile de cancer din această țară și cu o creștere mai rapidă decât îmbătrânește populația – ceea ce a stârnit îngrijorarea autorităților olandeze, dar și a asigurătorilor care plătesc factura.

Dar, totodată, tot mai mulți olandezi supraviețuiesc cancerului de piele – probabil datorită diagnosticării și tratamentului de calitate – însă costurile cresc. Zilveren Kruis, asigurătorul de sănătate care se află la originea acestui program, consideră că 95% din cazuri ar putea fi prevenite prin utilizarea adecvată a protecției solare.

INTERVIURILE HotNews.ro